Aisa Mama Prodo

Gastvrouw Lucinda Sedoc
14 okt
16:00
  • zo 14 okt
    16:00 - 20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1
    Geweest

 

Na het daverend succes van de culturele theatervoorstellingen in Rotterdam, is Den Haag nu aan de beurt..…

Met trots presenteert Stichting Kriyoro Sranan de culturele theater voorstellingen De Fosten Bigi Koto show & MI NA Aisa MaMA, Aisa Mama Na Mi.

De Fosten Bigi Koto show, is het verhaal van Blanche Magdalena, dat op bijzondere wijze wordt vertolkt door Helen Mijnals. En zal worden ondersteund met prachtige zang, dans en muziek. Het verhaal is gebaseerd op het leven tijdens de slavernijperiode, een gebeuren dat met geloof, hoop, verdriet en liefde gepaard ging.

De Culturele klederdrachten die in deze voorstelling worden gepresenteerd, zijn allemaal geïnspireerd op en ontworpen voor de tot slaafgemaakte vrouwen toentertijd, op deze wijze werd hun vrouwelijk schoon, dus alle rondingen bedekt. Dit ontstond uit jaloezie bij de vrouwen van de slavenmeesters, die dachten op deze manier het zicht van hun mannen, de slavenmeesters, te beperken. De tot slaafgemaakte vrouwen liepen volgens Afrikaanse traditie toen nog gedeeltelijk bloot rond. Het geen de vrouwen van de slavenmeesters niet prettig vonden. Om de slavinnen belachelijk te maken, kregen zij jutte zakken om hun lichaam, die ervoor zorgden dat alle rondingen waren weggewerkt. Doordat de slavinnen toen al zeer creatief waren heeft de koto zich ontwikkeld tot de traditionele Surinaamse dracht die door velen gezien wordt als de nationale kleding van de Afrikaans Surinaamse vrouwen.

Mi Na Aisa Mama, Aisa Mama Na Mi (Ik ben Moeder Aarde, Moeder Aarde ben ik) is een theatrale culturele vertelling gebracht door Marianne Markelo, en wordt ondersteund door passende muziek, zang en dans. Aisa mama is een oud Afrikaanse godin, die zich in deze voorstelling aan u in verschillende gedaantes zal tonen. Kom kijken en luisteren naar de verschillende mama Aisa verhalen. Zij heeft autoriteit op vele domeinen van het leven zoals moederschap, vruchtbaarheid, geld, welvaart en liefde.

Credits

Aan dit cultureel theaterprogramma werken o.a. mee: Marianne Markelo, Helen Mijnals, Dino Burnet, Lucinda Sedoc, Dron Formati Abeniba, Ifna Blijd, Big Time, Wi egi bradas en Kriyoro Kulturu.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie