UR (reprise)

Urland
13 sep
20:15
 • do 13 sep
  20:15 - 21:45
  Reprise
  Theater aan het Spui, Den_Haag
  Zaal 2
  Geweest

Urland wilde een Dictatuur van de Performance installeren met het Gilgamesj Epos als grondbeginsel, het epos als de blauwdruk van een nieuwe beweging, maar kwam erachter dat het land (het land van Ur) waar dit oudste heldendicht zich afspeelt precies in IS-gebied ligt. Ze kiezen Ur, radicaliteit, ritueel, en keren terug naar het nulpunt. Harakiri! Urland heeft een vernieuwende crossmediale aanpak waarbij ze het experiment niet schuwen.

Performancecollectief Urland manifesteerde zich de afgelopen drie jaar met succes met De Internet Trilogie. Na de vraag: wat betekent een mens op het toneel in digitale tijden, dringt de volgende vraag zich aan de millennial-theatermaker als vanzelf op: waarom staat de mens op het toneel?

De vier mannen van Urland vieren de aanwezigheid, het spelplezier en ontleden het theater tot de kern. Ze volgen het voorbeeld van de grote toneelvernieuwers Artaud, Brecht en Peter Brook, en doen een poging het medium opnieuw uit te vinden.

Want theater verdient een herwaardering en meer betekenis in Nederland. Waarom heeft het theater geen slagkracht? Wat voegen we toe? Een van de grootste problemen van onze generatie: waarom zou je een statement maken, als het nooit een consequentie heeft? Hoe kom je überhaupt tot een statement, als je gedefinieerd wordt door tegenstrijdigheden? Als je altijd van hypocrisie te betichten bent? Urland zoekt naar de essentie en springt op de barricaden in het belang van theater.

Tip van programmeur Miel van Teijlingen
Afgelopen jaar overweldigde Urland het publiek in Theater aan het Spui met hun fantastische voorstelling UR waarin de performers ons meenamen naar de Ursprung. Vanuit één houten kist schept Urland verschillende werelden en plaatst die in een historisch theaterkader. In een energieke montage van rituelen onderzoekt Urland hoe theater de oervorm is van kunst maar ook de kunstvorm voor de toekomst is. Deze voorstelling is een must-see voor de theaterliefhebber maar ook voor de gene die gaat watertanden bij een retestrakke hooverboard choreografie. De Nederlandse Toneeljury selecteerde de voorstelling als één van de beste van het afgelopen seizoen en schreef: “Slim, humoristisch, verrassend en gemaakt met een aanstekelijke energie waar het genot vanaf spat.”

URLAND is een performancecollectief. URLAND werkt autonoom. URLAND kent geen hiërarchie, er is geen regisseur. URLAND ontwerpt het beeld. URLAND maakt het geluid. URLAND schrijft de tekst. URLAND staat zelf op scène. URLAND experimenteert. URLAND verwijst, citeert en samplet. URLAND ziet technologie als middel, niet als doel. URLAND gelooft in live art in digital times.

Onderdeel van:
Wijkjury Den Haag

Recensies

NRC ★★★★
"Urland neutraliseert cynisme over theater. Op hun soms inventieve, soms kneuterige wijze schetst het viertal hun versie van de magie en fantasie van theater. En daarmee weten ze voor even het cynisme over de gebrekkige slagkracht van het medium te neutraliseren." - 

De Volkskrant ★★★★
"In een reeks losjes gemonteerde scènes geven de vier hun kijk op het belang van de vrijheid en magie die kunst kan bieden. Hoe persoonlijker de Urland-jongens worden, hoe aanstekelijker hun spel." 

Theaterkrant ★★★
"Urland keert terug naar de oerkracht van het theater en slaagt er bij momenten in die te laten voelen. Je blijft achter met een veelheid aan versplinterde gedachten, typerend voor deze tijd. De momenten waarin Urland ons daarvan verlost, zijn het sterkst." 

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie