Wie is er bang voor Virginia Woolf?

Dood Paard
9 mei
20:15
  • do 9 mei
    20:15 - 22:55
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

In 2013 maakte Dood Paard een schitterende versie van de klassieker Who’s afraid of Virginia Woolf en viel meteen in de prijzen. Zeven jaar later hernemen ze dit stuk over de ruziënde George en Martha, vooral bekend van de film met Elisabeth Taylor en Richard Burton. In de vertaling van Gerard Reve.

G: Ja, laten we er nog maar eentje nemen voordat we naar bed gaan.
M: Naar bed gaan? Waar heb je het over? En de gasten dan?
G: De wat?
M: De gasten. GASTEN.
G: GASTEN!
M: Ja, gasten... mensen. We krijgen gasten.
G: Wanneer?
M: Nu!


Nachtelijke gasten worden meegesleurd in een confrontatie tussen het echtpaar Martha en George, die in een totale oorlog overgaat. De legendarische tekst wordt integraal gespeeld in een sobere enscenering.

Publieksfavoriet Nederlands Theaterfestival 2013

Edward Albee schreef het stuk in 1962 en het was een instant-klassieker, die later en nog steeds door heel veel gezelschappen gespeeld werd en wordt. Ook in Vlaanderen werd het stuk voor het eerst gespeeld door onder andere Nand Buyl en Denise De Weerdt.

Het is een ware klassieker waarin een echtpaar na een feestje mekaar in scherpe dialogen afmaakt. Om dat te doen gebruiken ze een jonger echtpaar dat eveneens aan de ruzie tussen de twee ten onder dreigt te gaan. Uiteindelijk is het stuk een bijtende kritiek op de American Dream, op de ogenschijnlijk onbeperkte mogelijkheden van een consumptiemaatschappij. En ook al hebben we dat beeld al meermaals doorprikt, toch blijft het zeker vandaag ook een actueel stuk.

Recensies

"Deze Virginia Woolf is hartverscheurend knap. Een tragedie die al zo vaak is gespeeld toont bij Dood Paard echter een gloednieuwe, verpletterende kracht alsof het de wereldpremière is, 13 oktober 1962 op Broadway."
★★★★★ Theaterkrant

"Een verschrikkelijk goede voorstelling. En alles treft doel: in volle overtuiging richting ondergang."
★★★★★ Volkskrant

"Met deze herneming van Wie is er bang voor Virginia Woolf? bewijst Dood Paard dat een winnende formule niet hoeft te veranderen."
★★★★ 8weekly

Credits

door Kuno Bakker, André Dongelmans, Rosa van Leeuwen & Manja Topper
tekst Edward Albee
vertaling Gerard Reve

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie