Een tip van de sluier (over Boudewijn de Groot)

Lennaert Nijgh
di 23
januari
  • di 23 jan
    20:15 - 00:15
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal

Vijftien jaar na zijn dood wordt een van de beste tekstschrijvers die Nederland ooit gekend heeft met een groots eerbetoon herdacht. Een tip van de sluier is een uniek theaterconcert met natuurlijk de grote hits én het wat minder bekende werk van Lennaert Nijgh.

De cast

Het Land van Maas en Waal, Avond, Malle Babbe, Meester Prikkebeen, Testament, Pastorale, Verdronken vlinder, Een meisje van zestien, Liefde van later en Welterusten mijnheer de President. Het zijn allemaal nummers die in ons collectieve geheugen staan gegrift en zijn geschreven door een van de beste tekstschrijvers die Nederland ooit gekend heeft: Lennaert Nijgh.

We herdenken nu 15 jaar na zijn dood deze fantastische tekstschrijver met een groots eerbetoon. Een tip van de sluier is een uniek theaterconcert met natuurlijk de grote hits én het wat minder bekende werk van Lennaert Nijgh, alles in nieuwe arrangementen en bewerkingen! Maar ook enkele nieuwe songs, want in het Letterkundig museum zijn onbekende teksten ontdekt die door verschillende componisten waaronder Frank Boeijen en Han Kooreneef van muziek zijn voorzien.

Frits Spits in Het Taalteam op Radio1, 29 november 2017
“Mooie avond, kan ik iedereen aanraden”

“…..een prachtige avond, met een helder script, prima zang en een strakke band. Van Len-naert Nijgh zijn in het Letterkundig Museum teksten gevonden die nog nooit op muziek zijn gezet. Een daarvan is Afscheid: “Luister, zachtjes zingt de branding voor jou een wiege-lied...” Er is niemand anders die dat zo mooi kan zeggen.”

De Volkskrant, 4 december 2017 ***

“Een tip van de sluier is muzikaal fantastisch”

“Na zoveel jaar word je in het theater opnieuw geraakt door Nijghs teksten over visioenen van sprookjesachtige liefdesnachten en de geur van vers brood en honing daarna.”

“Fantastisch theaterconcert, waarin Nijghs teksten van verrassende nieuwe arrangemen-ten worden voorzien en de liedjes soms als nieuw klinken. Welterusten, meneer de presi-dent: hardrock, Verdronken vlinder: lief luisterliedje, Pastorale: brutale omkering van de man-vrouwrollen, Het Spaarne: weergaloos mooie tekst.”

“Josee Konings loepzuiver gezongen Brel-vertaling Liefde van later brengt ontroering op het podium en in de zaal.”

Haarlems Dagblad, 30 november 2017
“Kleurrijke ode aan Lennaert Nijgh”

“Verrassend zijn de nieuwe arrangementen die gemaakt zijn voor grote hits als Strand, Malle Babbe en Welterusten, meneer de president!” De geestige Louis Armstrong-achtige variatie die Jim de Groot vocaal aanbrengt in sommige coupletten van Strand is de gang naar de schouwburg al meer dan waard.”

cabaret.nl 29 november 2017****

“Lennaert Nijgh: Nog altijd springlevend.”

“Tekstdichters van het kaliber van Lennaert Nijgh zijn zeldzaam. Hij staat na al die jaren nog altijd ongenaakbaar bovenaan.”

“In de Haarlemse Stadsschouwburg brengen Jim de Groot (zoon van Boudewijn), Josee Koning (vrouw van Nijgh), Izaline Calister en Sjors van der Panne (the Voice of Holland 2014) een hommage aan de veel te vroeg overleden Haarlemmer. En daar worden zij mu-zikaal meer dan verdienstelijk in ondersteund door een geweldig combo.”

“De bevlogenheid waarmee Nijghs teksten door de vier artiesten worden gezongen, maakt duidelijk dat alle vier gevoelsmatig zeer bij hem betrokken zijn. Deze mensen hebben niet alleen van Nijgh gehouden, maar dat doen ze nog steeds. ... Vijftien jaren na zijn overlijden maken ze nu het testament op van zijn leven. Dat maakt het – ook voor wie Nijgh nooit ge-kend heeft – een persoonlijke avond.”

“Hoewel de zaal voornamelijk gevuld wordt door de liefhebbers van het eerste uur, zou deze voorstelling verplichte kost moeten zijn voor alle aspirerende singer-songwriters die ons land sinds de jaarlijkse zoektocht van Giel Beelen rijk is. Kom kijken (en vooral luiste-ren) hoe de meester het deed. En dit is pas het tipje van de sluier.”

NRC, 29 november 2017***

“Theaterconcert Een tip van de sluier is een eerbetoon met enkele onbekende teksten.”

“Aanleiding tot het eerbetoon zijn enkele onbekende teksten, gevonden in het Letterkundig Museum. Het tedere liefdeslied Sonnet is nieuw, en ook het schitterende Afscheid. Heel mooi is het al bekende Meisje in Engeland met de typische Nijgh-regel: “De tijd die komt, die gaat voorbij, maar waar ben ik gebleven?” ... de vertolking van Testament waarbij de drie zangers elk een couplet verzorgen: extreem langzaam en daardoor prachtig als nieuw.”

theaterparadijs.nl 26 november 2017****

Lennaert Nijgh theaterconcert: Persoonlijk, klein en kwetsbaar

“Een tip van de sluier is een voorstelling gemaakt met liefde. Liefde voor het werk van Len-naert Nijgh én voor de man zelf.”

“De stemmen bij elkaar klinken krachtig en fraai: Solo, in duo’s en met z'n allen.”

“Ondanks de generatiekloof herken ik heel wat liedjes en kan ik sommige zelfs meezingen. Om de eerste zinnen uit Nijghs liedje Liefde van later als beredenering te gebruiken: “Als liefde zoveel jaar kan duren, dan moet het echt wel liefde zijn”. Dan stel ik: Als liedjes zo-veel jaren meegaan, dan moet het echt succesvol zijn.” 

Credits

Met: The Voice of Holland 2014 finalist én de nieuwe chansonnier: Sjors van der Panne, Jim de Groot (The Passion), Edison Award winnaar Izaline Calister én Lennaert Nijgh’s laatste vrouw zangeres Josee Koning en vier bandleden
Tekst en regie: Leoni Jansen