In vrede

BERG&BOS
7 mei
20:15
  • di 7 mei
    20:15 - 21:40
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

74 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog laat de voorstelling In Vrede zien hoe de oorlogslittekens ook nu nog invloed hebben op ons leven. Hoe kan het dat - ondanks dat we nu in vrede leven - veel mensen geen echte vrede lijken te hebben met het bestaan en met de geschiedenis? Een voorstelling over de verwoestende én verbindende kracht van verhalen.

''Een waardig en indrukwekkend stuk over de wonden die oorlog nalaat.'' - ★★★★ De Volkskrant

Met Arabische boventitels

Een man ontdekt op latere leeftijd zijn verborgen Joodse identiteit. Een onbekend familielid hield dit geheim en gaat daar een leven lang gebukt onder. Een bejaarde dochter leidt een teruggetrokken bestaan en zit zo de schuld van haar al lang overleden ‘foute’ moeder uit. Een jonge man die in vrede is opgegroeid, raakt in paniek van de beladen oorlogsgeschiedenis van zijn huis. En daar doorheen loopt Nabil, die net is gevlucht uit een oorlog die vandaag woedt. Hij is op zoek naar zijn plek in een wereld, waar mensen 70 jaar oude wonden likken zonder dat ze hem lijken te zien.

 

In Vrede is een voorstelling over het leven in tijden van vrede. Over omgaan met de schuld, het verlies en het verdriet dat voor die vrede is ontstaan. Over de vraag wanneer een oorlog echt voorbij is en je met recht voor iedereen de vrede uit mag roepen.

 

"Op de een of andere manier leek de geschiedenis altijd in beton gegoten. Alsof het verleden onveranderlijk vast staat. Wat gebeurd is, is gebeurd, weet je wel. Maar pas sinds kort begrijp ik dat het verleden even veranderlijk is als de toekomst. Het is alsof mensen op een oude foto los zijn geweekt van hun achtergrond en weer door de ruimte zijn gaan zwerven. Alsof de orde der dingen uit zichzelf naar een andere volgorde is gaan zoeken." Uit In Vrede.

 

Hoe herdenken we?

Elk jaar discussieert Nederland luider over de herdenking van WOII: in hoeverre is het evident deze oorlog te herdenken? Wat heeft de huidige jonge generatie nog te maken met gebeurtenissen van 74 jaar geleden? Is iedereen inclusief bij het herdenkingsritueel zoals het nu is ingericht?

 

Zij die het beleefd hebben, bevinden zich aan de randen van de maatschappij; zijn een uitstervende soort. Terwijl nieuwe oorlogen, nieuwe Nederlanders, nieuwe verhalen de vraag urgenter maken dan ooit: waarom herdenken wij en wat herdenken we precies?

 

In Vrede slaat een brug tussen vroeger en nu. Het vertelt een verhaal dat zijn fundament heeft in de Tweede Wereldoorlog en bevraagt in hoeverre we het motto ‘Dit nooit meer’ dat daaruit voortkwam ook echt aan het waarmaken zijn.

Hoe genadeloos zijn de wapens waarmee wij ons beschermen tegen verlies, verdriet en schuld?

Voor deze productie werkt het gezelschap samen met schrijver en vertaler Nabil Nabo. Hij is gevlucht uit Syrië en via stichting On File in contact gekomen met BERG&BOS. Nabil heeft het stuk In Vrede vertaald naar het Arabisch. Zodoende is er een Arabisch boventiteling aanwezig.

 

Nabil staat ook model voor het Syrische personage in het stuk. Zijn ervaringen over hoe het is om na een vlucht aansluiting te vinden in een nieuwe samenleving, vormen de basis voor een van de verhaallijnen in het stuk. Een verhaallijn dat de recente oorlogen en de nieuwe Nederlanders die wij de afgelopen jaren hebben verwelkomd representeert.

 

In Vrede is een voorstelling over de verwoestende én verbindende kracht van verhalen. Verwoestend wanneer verhalen verdraaid of vanuit één overheersend perspectief worden verteld, en verbindend als grote verhalen worden doorverteld en alle vertellers aan het woord kunnen komen.

Recensies

“Waardig en indrukwekkend gebracht: met een mooi ritme, prettig veel ruimte voor de vertelling, spannend vormgeving met een twist en goed spel.”
★★★★ Volkskrant

In veelal fraai poëtische zinnen van Van den Bos wordt duidelijk hoezeer het verleden ook nog het heden domineert in het leven van mensen en wat een enorme worsteling dit tot gevolg kan hebben.
★★★★ Scenes

“Berg & Bos’ oorlogsverhaal golft naar climax in het nu” /// “Ingenieus stuk”
★★★★★ Dagblad van het Noorden

“De tekst van Van den Bos is poëtisch en geraffineerd opgebouwd. Langzaam maar zeker komen de puzzelstukjes op hun plek te liggen. ‘In Vrede’ is een gedragen voorstelling, licht van toon, die laat zien hoe het verleden doorwerkt op het nu.”
Haarlems Dagblad

Credits

tekst Rik van den Bos & Nabil Nabo
regie Eva Line de Boer
spel Yara Alink, Maurits van den Berg, Wendell Jaspers, Paul R. Kooij, Annet Malherbe & Armand Rosbak
muziek Jan en Keez Groenteman

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie