Norway.Today

Theaterproductiehuis Zeelandia
4 mrt
20:15
  • ma 4 mrt
    20:15 - 21:45
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

Julie en August leren elkaar kennen via internet en ontdekken dat ze zielsverwanten zijn. Beiden lijden onder een groot gevoel van leegte. Ze beramen het plan om samen uit het leven te stappen door in een Noors fjord van een 600 meter hoge klif te springen. Maar wanneer ze elkaar in het echt ontmoeten neemt hun avontuur een onverwachte wending.

Norway.Today - Het Nationale Theater
Norway.Today - Het Nationale Theater
Norway.Today - Het Nationale Theater
Norway.Today - Het Nationale Theater
Norway.Today - Het Nationale Theater
Norway.Today - Het Nationale Theater
Norway.Today - Het Nationale Theater
Norway.Today - Het Nationale Theater

Een surrealistisch sprookje over het verlangen naar de dood en de moed om te leven

Gebaseerd op waargebeurde feiten gaat Norway.Today over de leefwereld van jongeren vandaag. Hun omgang met de nieuwe media doet de grenzen tussen het echte leven en de virtuele realiteit vervagen.

 

In 2000 schreef Igor Bauersima met Norway.Today een toneelstuk dat de tijdsgeest van het nieuwe millennium perfect aanvoelde. Gebaseerd op waargebeurde feiten vertaalt dit stuk de leefwereld van jongeren vandaag. Hun omgang met internet en de nieuwe media waardoor de grenzen tussen het echte leven en de virtuele realiteit vervagen, is een hoogst actueel thema. In de vorm zal er in deze productie gewerkt worden met video om een beeldtaal te zoeken die aansluit bij de wereld van het stuk.

Norway.Today is een van de meest gespeelde stukken van de 21ste eeuw. Igor Bauersima heeft op een herkenbare manier het levensgevoel van jonge mensen tot thema gemaakt waardoor het stuk ook jongeren aanspreekt. Op een absurd-komische manier refelecteert hij over zin en zinloosheid van het bestaan in een zelfmoordverhaal dat gaat over de moed om te leven.

Met Norway.Today wil Theaterproductiehuis zowel een jong publiek bereiken dat zich kan herkennen in de twee hoofdfiguren, maar ook volwassenen met belangstelling voor de leefwereld van jonge mensen vandaag. Zowel wat betreft het artistieke team als de spelers, brengt Theaterproductiehuis Zeelandia getalenteerde jonge makers samen.

Theaterproductiehuis Zeelandia biedt een jonge generatie theatermakers het podium om een voorstelling te maken die de polsslag van deze tijd aanvoelt.

Eva Line de Boer studeerde vier jaar geleden af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Zij werd bekroond met de Ton Lutz Award voor de meest veelbelovende afstudeerregie met Euphoria en met de René Lobo Stok voor lef, durf & moed van de Toneelacademie Maastricht in 2014. In 2016 won zij de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs voor haar productie Dit gebeurt allemaal tegelijk. Haar werk wordt getypeerd door ‘stilering van gedrag’, wat helemaal aansluit bij de kern van Norway Today.

Joost Koning en Ayisha Siddiqi zijn beiden recentelijk afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Koning speelde twee jaar geleden bij Theaterproductiehuis Zeelandia in Maat voor Maat van Shakespeare en kennen we van Penoza. Siddiqi werkte eerder al samen met regisseur Eva Line de Boer en speelde in Layla M, een film van Mijke de Jong.

Recensies

"Ze spelen als jonge dieren, zo onbevangen, speels, serieus en ook onhandig soms. Je gaat soepel met hen mee."
Theaterkrant

"Het lukt beide jonge acteurs vrij te blijven van pathetiek en toch hun woorden te laten wegen. (…) Het lukt ze het laatste moment om te zetten in een eerste ogenblik. Dat maakt het een knappe en boeiende voorstelling."
PZC

Credits

spel Ayisha Siddiqi / Joost Koning
regie Eva Line de Boer
dramaturgie Alex Mallems
vorm/licht Tim Vermeulen
kostuums Manuela Villanova
compositie Harpo ’t Hart
tekst Igor Bauersima
vertaling Tom Kleijn
productie Theaterproductiehuis Zeelandia

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie