Opgediept

De Theatertroep & Judith Herzberg
19 feb
20:15
  • di 19 feb
    20:15 - 22:25
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

We zien een jong stel. Het is 1942. Ze hebben net hun dochtertje in de onderduik gedaan. Wat te doen als alles wat onmogelijk leek opeens tot de orde van de dag behoort. Het alledaagse zijn onschuld verliest. Wat neem je mee als je niet weet waar je heen gaat en voor hoe lang. Opgediept gaat over wassen, pakken, gissen en sporen wissen.

De avond bestaat uit twee delen. Naast Opgediept is ook een bewerking van Mephisto van Klaus Mann te zien, aangevuld met teksten van Thomas Bernhard en Bertolt Brecht.

 

Over Opgediept

Opgediept is de nieuw geschreven toneeltekst van schrijver en dichter Judith Herzberg (winnaar van de Staatsprijs voor de Literatuur 2018). Het is het tweede stuk dat ze samen met de Theatertroep maakte. In 2016 presenteerden zij met succes de theaternovelles Hoe echt is echt echt en Zeeziek in het zwembad.

 

Na de beroemde trilogie Leedvermaak (1982) / Rijgdraad (1995) / Simon (2002) - over de stille impact van de Tweede Wereldoorlog op een familie - schrijft Judith Herzberg nu Opgediept. Hoewel de voorstelling in eerste instantie geschreven werd als nulstuk voor de trilogie, is Opgediept daarvan los te zien.

 

Over Mephisto

Klaus Mann schreef Mephisto in 1936. We volgen een Vaudevillegezelschap in Hamburg vanaf de jaren 20. Als Hitler in 1933 de macht grijpt, worden de tegenstellingen in het gezelschap pijnlijk duidelijk. Sommigen ontvluchten het land, voor anderen gaan juist deuren open. Hoe verschuift de norm in tijden van oorlog? En hoe kan dan de kunst verheven worden tot vrijbrief voor onderhands, trouweloos handelen?

Naast Opgediept is ook een bewerking van Mephisto van Klaus Mann te zien

Recensies

"Transparant theater, waarin de toeschouwer de recente geschiedenis wordt ingetrokken, maar zonder belerend te zijn. Speels plezier en bittere ernst gaan hier hand in hand."
★★★★ Volkskrant

"De acteurs van de Theatertroep spelen puur en onopgesmukt, met een vederlichte wanhoop. Het is ongeëvenaard goed."
★★★★ NRC

“Onwaarschijnlijk goed dat deze mensen elkaar hebben gevonden.”
Volkskrant

Credits

van Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Nicoline Raatgever, Roos Visser, Judith Herzberg & Jan Joris Lamers

scènefoto's Jacqueline Damming

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie