Strindberg en dal

De Gemeenschap
18 dec
20:15
  • di 18 dec
    20:15 - 22:05
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

De persoonlijke en professionele spanningen in een toneelgezelschap lopen hoog op: de regisseur werkt te graag en te letterlijk als 'fysiek theatermaker', de mannelijke gastacteur is niet hetero genoeg voor zijn rol en de regieassistent is opzichtig bereid om alles te doen voor de toneelcarrière waarvan ze droomt. Toneel en werkelijkheid raken hopeloos verstrikt.

Strindberg en dal - Het Nationale Theater
Strindberg en dal - Het Nationale Theater
Strindberg en dal - Het Nationale Theater
Strindberg en dal - Het Nationale Theater
Strindberg en dal - Het Nationale Theater
Strindberg en dal - Het Nationale Theater
Strindberg en dal - Het Nationale Theater
Strindberg en dal - Het Nationale Theater

Struikelend op zoek naar Zweeds drama

De vooruitstrevende toneelgroep &Co werkt met overgave aan de eerste Nederlandstalige opvoering van 'Dal in de mist', een kort geleden boven water gekomen stuk van de Zweedse schrijver August Strindberg. Tijdens het repeteren aan dit donkere drama over man-vrouwverhoudingen, gemankeerde liefde en manipulatie lopen ook binnen het gezelschap de persoonlijke en professionele spanningen hoog op.

De regisseur neemt zijn opvattingen over 'fysiek theater' wat al te letterlijk, de mannelijke gastacteur beschikt niet over de heterokwaliteiten die zijn rol vereist en de regieassistent loopt wel erg opzichtig te koop met haar bereidheid om 'alles' te doen voor een toneelcarrière. Toneel en werkelijkheid raken verwikkeld en verstrikt en door alle botsingen krijgt deze Strindbergonderneming onbedoeld de trekjes van een wrange klucht.

Strindberg en dal sluit aan bij eerdere stukken van De Gemeenschap, zoals De Shakespeare Club (2017) en Stand up, lie down (2015). Net als bij die producties gaat het hier over de vaak moeizame verhouding tussen wie mensen zijn en de rol die ze spelen, over (seksuele) identiteit en over het grillige, onvoorspelbare verloop van groepsprocessen.

Strindberg en dal gaat ook over het delicate thema van (on)gepast gedrag in werksituaties. Wat kan en wat mag niet? Hoe kwetsbaar zijn we ten opzichte van mensen die macht over ons hebben? Strindberg en dal wordt geschreven door Rob de Graaf en - net als alle stukken van De Gemeenschap - geregisseerd door Roy Peters.

Recensies

"Komedie en tragiek liggen in deze voorstelling dicht bij elkaar en met één keer knipperen met je ogen kan je schakelen tussen deze twee emoties."
★★★★★ Theaterparadijs

 

"Strindberg en dal is een geestig en fijn gespeeld stuk over het theatervak, waarin een heel aantal verhaallijnen samenkomt."
★★★★ Volkskrant

 

"Glansrol Dic van Duin in pikant #MeToo-drama (…) Regisseur Roy Peters haalt de humor van De Graaf lekker luchtig naar boven door het aanwezige melodrama niet te negeren maar consequent te stileren."
★★★★ Trouw

 

Er valt veel te genieten in Strindberg en Dal. De Graafs tekst is scherp en komisch. (…) Monique Kuijpers is bijzonder sterk op dreef en laat een breed palet van gemoedstoestanden zien. (…) Dic van Duin laat opnieuw zien dat hij een meester is in ingeleefd spel. (…) Tessa Jonge Poerink schittert als zij uit haar rol van de volgzame regie-assistente kruipt. (…) Een interessante en zeer vermakelijke toneelavond.
★★★★ Scènes

 

"In regie van Roy Peters schiet de tekst (Rob de Graaf) van serieuzere naar droogkomische scènes, waarin de acteurs worstelen met het stuk én met elkaar."
★★★ NRC

Credits

tekst Rob de Graaf
regie Roy Peters
spel Monique Kuijpers, Dic van Duin, Henke Tuinstra, Barnaby Luke Savage en Tessa Jonge Poerink
decor Erik Kouwenhoven & Marcel Kranendonk
licht Coen Jongsma
kostuums Marrit van der Burgt & Karen de Meijer
scènefoto's Sanne Peper

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie