Kras

Toneelschuur Producties
29 nov
-
30 nov
 • do 29 nov
  20:15 - 21:30
  Judith Herzberg
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 1
  Geweest
 • vr 30 nov
  20:15 - 21:30
  Judith Herzberg
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 1
  Geweest

Elke nacht haalt een insluiper het grachtenpand van Ina overhoop. Is er wel sprake van inbraak? In ieder geval krijgt Ina nu elke dag haar ongetrouwde dochter Do en zoons William, Theo en Manfred te zien. Maar over hun moeder maken zij zich geen echte zorgen, daarvoor zijn ze te druk met hun eigen problemen.

Paul Knieriem neemt op spectaculaire wijze afscheid bij Toneelschuur Producties met een groot ensemblestuk. Gespeeld door een achtkoppige cast met o.a. Marlies Heuer, Malou Gorter, Keja Klaasje Kwestro, Tjebbo Gerritsma en Jan-Paul Buijs. Na Troje Trilogie kiest hij opnieuw voor een Nederlandse toneelklassieker: Kras, geschreven door Judith Herzberg in 1988.

Elke nacht haalt een insluiper het hele grachtenpand van Ina, een gescheiden vrouw van tegen de 70, overhoop. Er wordt wonderlijk genoeg niets vermist. Is er wel sprake van een inbraak? In ieder geval krijgt Ina nu elke dag haar kinderen te zien: de ongetrouwde dochter Do die altijd voor iedereen klaar staat en dat wil weten ook; de zoons William en Theo die huwelijksproblemen hebben en de jongste zoon Manfred die zich druk maakt over het milieu en wat alles kost. Over hun moeder maken zij zich geen echte zorgen, daarvoor zijn ze te zeer vervuld van hun eigen problemen.

Paul Knieriem over Kras
"Ik vind Judith Herzberg één van de grootste toneelschrijvers van ons taalgebied. Zij weet met hele alledaagse taal een ongekend poëtische wereld op te roepen, die zowel geestig en herkenbaar als zeer pijnlijk is. In haar dialogen komt alles via een omweg ter sprake. De personages lijken alleen maar te praten om de (pijnlijke) stilte te vullen. Enerzijds is het heel alledaags, anderzijds gaat het over grote thema’s. Maar die worden licht verteld."

Judith Herzberg over haar werk
"Uiteindelijk gaan zowel mijn gedichten als mijn toneelstukken misschien vooral over hoe stom alles in de wereld is geregeld, hoeveel misverstanden er bestaan, hoe verkeerd alles altijd weer uitpakt, maar ook hoe grappig alles is. Hoe goed bedoeld het vaak ook is, mensen doen elkaar toch maar de raarste dingen aan."

Recensies

"Kras is verraderlijk. De humor van de teksten en het groteske spel staat ten dienste van een pikzwart verhaal over eenzaamheid en spijt dat flink onder de huid kruipt. Paul Knieriem had voor zijn afscheid bij Toneelschuur Producties geen beter slotakkoord kunnen componeren."
Theaterkrant

"Voortreffelijk spel in Knieriems krachtige afscheidsvoorstelling."
★★★★ Trouw

"De sprankelende dialogen zijn even klaar als poëtisch."
★★★ NRC

"Marlies Heuer speelt schitterend […] niets minder dan een geschenk."
★★★ Volkskrant

"Er wordt smeuïg gespeeld door de fijne, achtkoppige cast […] fenomenale adaptatie van Marlies Heuer."
Parool

"Marlies Heuer speelt fenomenaal in ensemblestuk Kras."
Haarlems Dagblad

Credits

regie Paul Knieriem
tekst Judith Herzberg
met Samora Bergtop, Jan-Paul Buijs, Tjebbo Gerritsma, Malou Gorter, Marlies Heuer, Piet Kooij, Keja Klaasje Kwestro, Lindsay Zwaan

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie