Het verbrande huis

Bodil de la Parra
22 nov
-
23 nov
Data & tickets
 • do 22 nov
  20:15 - 21:37
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 2
  Geweest
 • vr 23 nov
  20:15 - 21:37
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 2
  Geweest

In Het verbrande huis wekt Bodil de la Parra het huis en haar bijzondere Surinaamse familie weer tot leven. Een persoonlijk familieverhaal dat onderdeel uitmaakt van de Nederlands-Surinaamse geschiedenis en waarvan vele soortgelijke verhalen te vinden zijn. De voorstelling wekt een vergane periode tot leven en brengt tegelijkertijd een ode aan het land Suriname, dat onlosmakelijk verbonden is met Nederland.

Het Verbrande Huis - Het Nationale Theater
Het Verbrande Huis - Het Nationale Theater
Het Verbrande Huis - Het Nationale Theater
Het Verbrande Huis - Het Nationale Theater
Het Verbrande Huis - Het Nationale Theater
Het Verbrande Huis - Het Nationale Theater
Het Verbrande Huis - Het Nationale Theater

Bodil komt al haar hele leven in Paramaribo, de stad waar haar vader opgroeide. Ze bezocht zijn geboortehuis aan de Zwartenhovenbrugstraat ontelbare keren. Ze maakte kennis met de ongetrouwde tantes Gus en Pop, sliep onder één klamboe met haar neefjes en leerde haar norse opa, de apotheker R.L. de la Parra, doorgronden. In het huis kookten haar tantes de heerlijkste gerechten. Samen dansten ze op muziek van Lieve Hugo, terwijl ze beneden in ‘de winkel’ klanten te woord stonden.

 

Maar in de nacht van 14 oktober 2012 brandde het huis, onder het toeziend oog van haar familie, tot de grond toe af. Het enige dat restte was de drempel. In één klap was meer dan een eeuw geschiedenis in rook opgegaan.

 

Oerol 2018

De voorstelling was een grote hit op Oerol 2018. Bekijk hieronder een korte registratie van Het verbrande huis en een interview dat Bodil op het festival gaf.

Over Bodil de la Parra

Actrice en schrijfster Bodil de la Parra is terug met wederom een prachtig verhaal over haar kleurrijke achtergrond. Eerder maakte ze Ouwe Pinda’s en Gouwe Pinda’s over haar Indische verleden en familie. Dit jaar duikt ze dieper haar familiegeschiedenis in en pluist uit wat er is overgebleven van familiebanden en tradities nadat het ouderlijk huis van haar vader in Paramaribo in vlammen opging.

 

In een heldere taal en met een groot gevoel voor humor schrijft Bodil de la Parra zowel voor volwassenen als voor de jeugd herkenbare teksten. Ze behandelt thema’s als verval, verlies en heimwee naar de dingen die voorbij zijn. De la Parra geeft in haar werk de voorkeur onuitwisbare banden vast te leggen en is geïnteresseerd in het onontkoombare van familiebanden.

Recensies

"Gá, alstublieft, gá! Want zo'n prachtige voorstelling als deze, met zoveel kunde gespeeld, dat zie je niet elk seizoen..."
★★★★★ Theaterparadijs

“Relevant, urgent, prachtig verteld en mooi geregisseerd door Wimie Wilhelm”
★★★★★ Scènes

"In haar voorstelling is De la Parra bijna anderhalf uur continu aan het woord, maar het verveelt geen seconde. Haar tekst is prettig wispelturig, haar acteren spannend en levendig."
★★★★ Volkskrant


"De familiegeschiedenis van Bodil de la Parra is ingewikkeld en fascinerend: ze bezit een Surinaamse en een Indische tak. ‘Het verbrande huis’ is een liefdevol familieportret."
★★★ NRC

"Prachtig is hoe De la Parra al die bloedgroepen in haar verhaal met elkaar verweeft en ze vreedzaam naast en met elkaar laat leven."
Theaterkrant

“Zeer de moeite waard”
Telegraaf

Credits

tekst & spel Bodil de la Parra
regie Wimie Wilhelm
foto's Ben van Duin

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie