Orlando

Toneelhuis Antwerpen
13 nov
20:15
  • di 13 nov
    20:15 - 22:00
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal
    Geweest

Eenmalig te zien in de Koninklijke Schouwburg wegens groot succes. Guy Cassiers regisseerde in 2013 Orlando (Virginia Woolf): een avontuurlijke reis door de geschiedenis en de culturen van Europa. Het spel van actrice Katelijne Damen werd overal geroemd en de voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival.

Kan je meer dan driehonderd jaar leven en in die tijd van geslacht veranderen? Kan je in slaap vallen als man en wakker worden als vrouw? Kan je de minnaar van de Engelse koningin, diplomaat in Turkije en rondtrekkend zigeuner zijn? Ja. Het overkomt Orlando, het hoofdpersonage uit de gelijknamige roman van de Engelse schrijfster Virginia Woolf.

Orlando (1929) is een avontuurlijke reis door de geschiedenis en de culturen van Europa, en meteen een pareltje uit de literatuur van de twintigste eeuw.

 

Voorgesprek

Om 19.30 vindt een voorgesprek plaats met de dramaturg van de voorstelling: Erwin Jans. Hij zal onder andere ingaan op het maakproces van de voorstelling. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Reserveer dan een plek tijdens het bestelproces van de voorstelling. Heeft u al een kaartje voor de voorstelling en wilt u deze inleiding los bijboeken? Reserveer dan een kaartje via deze link.

Een ode aan de taal. Aan de schoonheid. Aan de verbeelding. Aan de zintuigen. Aan het leven.

Geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2013

Uit het juryrapport: "Met de oerkracht van actrice Katelijne Damen, haar even lyrisch als heldere bewerking van de tekst van Virginia Woolf en de esthetische beeldtaal van Guy Cassiers en zijn beeld- en geluidsontwerpers hebben de leden van Toneelhuis een juweel toegevoegd aan hun oeuvre."

Recensies

"Damen werd voor haar meeslepende vertolking beloond met een staande ovatie door de helft van de zaal. De andere helft was waarschijnlijk nog aan het ontwaken uit de betoverende trance die ‘Orlando’ opwekt."
★★★★ Cutting Edge

 

"Maar wat een wonder voltrekt zich bij deze Orlando. En dat wonder is Katelijne Damen. Niet alleen bewerkte zij de verrassend lichte tekst tot een opgewekt meanderende en soms onstuimig kolkende theatermonoloog, ook speelt zij de biograaf, en tegelijk diens onderwerp Orlando. Dat doet ze weergaloos. Net als Maria Kraakman bij de versie van Oostpool, verdient Damen een Theo d'Or."
★★★★ NRC Handelsblad

 

"Onmiskenbaar een voorstelling van Cassiers en zijn Toneelhuis uit Antwerpen, maar toch ook weer met een verrassing: actrice Katelijne Damen, die de tekst zelf bewerkte en ook vertolkt, in een ware tour de force van ruim anderhalf uur. (...) Cassiers heeft inmiddels zo'n eigen stijl dat je zou kunnen denken dat zijn voorstellingen niet meer die verwondering van uit het begin kunnen oproepen. Maar hij krijg het, samen met Katelijne Damen, toch weer voor elkaar."
★★★★ Volkskrant

 

"Hij, Guy Cassiers, speelt het weer klaar. Of beter: zij, Katelijne Damen, doet het toch maar. Beiden wilden een ode aan de verbeelding maken. Aan de taal. Aan de schoonheid. Aan de zintuigen. Aan het leven. Dat is hen gelukt, en hoe."
★★★★ Theaterkrant

Credits

regie Guy Cassiers
spel Katelijne Damen

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie