De vaderlandse oorlog

Theatergroep Aluin
17 mrt
14:00
  • zo 17 mrt
    14:00 - 20:00
    Theater aan het Spui, Den_Haag
    Zaal 2
    Geweest

Een unieke theatermarathon over de opkomst en ondergang van Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Nassau. Met veel humor en enthousiasme brengen de jonge acteurs dit 400 jaar oude verhaal van belangrijkste Nederlanders, Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Nassau, tot leven. 

Het is 400 jaar geleden dat een van de allergrootste en belangrijkste Nederlanders werd onthoofd op het Binnenhof: Johan van Oldenbarnevelt. De Vaderlandse Oorlog is een driedelige serie over de opkomst en ondergang van Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Nassau. Met veel humor, enthousiasme en verbazing brengen de jonge acteurs van Aluin de geschiedenis tot leven.

In Den Haag kun je deze unieke marathon zien! In de politieke hoofdstad, waar de Staten-Generaal in het begin van de 17e eeuw samen kwam, waar Johan van Oldenbarnevelt werd onthoofd, waar Maurits de macht naar zich toetrok mag deze voorstelling natuurlijk niet ontbreken.

 

De drie delen

Deel 1, 1600 Slag bij Nieuwpoort

De slag bij Nieuwpoort gaat over de opkomst van de ‘founding fathers’ van Nederland, Maurits en van Oldenbarnevelt. De als overwinning ‘geframede’ veldslag bij Nieuwpoort, in opdracht van Oldenbarnevelt, betekent bijna het einde van Maurits en het Nederlandse leger. Maurits is woedend en de eerste scheuren in de samenwerking tussen het wonderduo ontstaan.

 

Deel 2, 1619 Staakt het vuren

Staakt het vuren bestrijkt het Twaalfjarig Bestand, een periode van vrede met Spanje, maar van onrust in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Er ontstaan godsdiensttwisten en Maurits en van Oldenbarnevelt komen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

 

Deel 3, 1619 Maak het kort...

Maak het kort… is het requiem voor Oldenbarnevelt, die ten onrechte door Maurits en de Staten Generaal voor landverraad en hoogverraad ter dood wordt veroordeeld. Doordat beide heren niet toegeven, wordt de briljante staatsman in 1619, op het binnenhof, onthoofd.

 

Eet een (vaderlands) hapje mee

Tussen de voorstellingen van deze theatermarathon door hoef je niet te verhongeren. Tante Miek maakt oerhollandse stamppotten met haar eigen selectie aan bijzondere toppings. Smaken die Prins Maurits zouden doen watertanden.

 

Voor slechts €12,50 kan je al mee-eten. Reserveer de maaltijd tijdens het bestelproces van de voorstellingskaarten. Al in het bezit van een voorstellingskaartje maar het eten nog niet gereserveerd? Doe dat dan nog los via deze link. Het eten kan tot en met 8 maart besteld worden.

Over Erik Snel

Schrijver (en artistiek leider van Aluin) Erik Snel is gefascineerd door historisch theater zoals Shakespeare dat rond het jaar 1600 Engeland deed. Niet alleen biedt de geschiedenis prachtige verhalen, maar het leent zich ook om die bijzondere gebeurtenissen en markante personages een stem te geven.

Recensies

“Het stuk over de dood van Johan van Oldenbarnevelt is gruwelijk actueel”
★★★★★ Cultureel Persbureau

 

“Treffende weergave, voorzien van sterke humor” / “Een spannende woordenstrijd” 
Theaterkrant

Credits

tekst Erik Snel
regie Victorine Plante
met Boris van Bommel, Jilles Flinterman, Hiske Eriks, Klaas Postmus, Maxime Vandommele

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie