9 jan
-
10 jan
Data & tickets
 • di 9 jan
  20:15 - 22:15
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal
 • wo 10 jan
  20:15 - 23:45
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal

Tien jaar na hun scheiding ontmoeten een man en een vrouw elkaar voor het eerst weer, op de plaats waar hun enige kind begraven ligt. Hij heeft een nieuw leven opgebouwd, zij kan de gedachte aan een nieuw leven niet verdragen. Steeds meer blijkt hoe het gestorven kind hun beider levens vergiftigd heeft. Allebei zijn ze verscheurd door verdriet, maar slagen er niet in om samen te rouwen. Elkaar vasthouden en zingen, is het genoeg om alsnog te worden gered?

Phile Deprez
Phile Deprez
Phile Deprez
Phile Deprez
Phile Deprez
Phile Deprez
Phile Deprez
Phile Deprez
Phile Deprez
Phile Deprez

De cast

Quote

Met Gif levert NTGent een aangrijpend rouwportret intens vertolkt door Steven van Watermeulen en vooral Elsie de Brauw.

Elkaar vasthouden en zingen, is het genoeg om alsnog te worden gered?

Hij woont in Frankrijk en heeft er een nieuw leven opgebouwd, zij is blijven wonen in hun huis en kan de gedachte aan een nieuw leven niet verdragen. De reden voor hun samenkomst is een brief waarin de herbegrafenis van hun kind wordt aangekondigd omdat er gif in de bodem is gevonden. Tijdens de paar uren die ze samen hebben, tasten ze elkaar af en proberen hun geschiedenis weer op elkaar te leggen. Maar terwijl zij op zoek is naar iemand om samen op te gaan in het verleden, zoekt hij naar iemand die hem zegt dat het goed is om een punt te zetten achter het verleden. Steeds meer blijkt hoe het gestorven kind hun beider levens vergiftigd heeft. Allebei zijn ze verscheurd door verdriet, maar slagen er niet in om samen te rouwen. Tot het moment dat ze de kwetsbaarheid hebben om terug te keren naar het verleden, naar het sterfbed van hun kind. ‘Ik had jou vast, en jij hem, je zong heel zachtjes’. Elkaar vasthouden en zingen, is het genoeg om alsnog te worden gered?
 

Over GIF

Gif is een theatertekst van Lot Vekemans die er de Taalunie Toneelschrijfprijs 2010 mee won. Eerder schreef zij Zus van, gespeeld door Elsie de Brauw, over Ismene, de ‘vergeten’ zus van de antieke heldin Antigone. Ook Gif gaat over mensen die proberen te leven met ‘wat er niet is en wel had moeten zijn’. Lot Vekemans oordeelt niet over haar personages, maar dringt diep door in het menselijk tekort. Haar stuk is een dans van de onvolmaaktheid, een intense dialoog tussen twee mensen die blijven zoeken naar dat ene woord, die ene beweging waarin het verleden tot rust zou kunnen komen.

 

Waarom een bewezen succes?

Programmeur Marijtje Pronk: "Gif, onder regie van Johan Simons, werd met verschillende prijzen onderscheiden: van De Haagse Toneelkijkerprijs tot de Taalunie Toneelschrijfprijs 2010 voor de theatertekst van Lot Vekemans, en niet in de laatste plaats met de Theo d’Or op het Theaterfestival voor Elsie de Brauw voor haar indrukwekkende vertolking (beste vrouwelijke hoofdrol). De voorstelling werd overladen met mooie recensies."

 

De Pers over Gif:

"Met Gif levert NTGent een aangrijpend rouwportret intens vertolkt door Steven Van Watermeulen en vooral Elsie de Brauw. Schrijfster Lot Vekemans steekt Duras naar de kroon met haar tekst en regisseur Johan Simons sublimeert zijn ervaring." De Morgen

 

"Met humor, kleine gebaren, een stem die het evenwicht zoekt tussen zacht en hard en vooral, met een betrokkenheid die je nauwelijks in vraag durft te stellen, houden ze het stuk anderhalf uur kaarsrecht overeind. Gif zakt nooit weg in ongeloofwaardige pathetiek, (…) Gif is een bitterkomische hymne aan het verlies die je in alle stilte tot nederigheid dwingt." De Standaard

 

"Gif is goed ouderwets toneel in een hedendaags kostuum en een nieuwe parel aan de kroon van NTGent." KNACK

Met Gif levert NTGent een aangrijpend rouwportret intens vertolkt door Steven van Watermeulen en vooral Elsie de Brauw.
De Morgen

Credits

regie Johan Simons, tekst Lot Vekemans
spel Elsie de Brauw en Steven van Watermeulen
zang en muzikale leiding Steve Dugardin
dramaturgie Koen Tachelet
scenografie Leo De Nijs
licht Dennis Diels en Marc Swaenen
kostuums An De Mol