Theatercollege Herman Pleij

Een zoektocht naar de Nederlandse identiteit
27 mei
20:15
  • ma 27 mei
    20:15
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal

Emeritus hoogleraar Herman Pleij probeert te verklaren waarom we in Nederland bepaalde beslissingen nemen en waarom we ons op een bepaalde manier gedragen. Met herkenbare, verrassende en grappige verhalen geeft hij in de Koninklijke Schouwburg inzicht in de historische achtergrond van onze maatschappij en van wat wij als typisch Nederlands beschouwen. En al bestaat de Nederlander misschien niet, een collectieve identiteit bestaat wel degelijk.

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg is een veelgehoord spreekwoord. En ‘moet kunnen’ zou het nieuwe motto moeten zijn onder het wapen van Nederland. Herman Pleij is zelf dol op de uitdrukking ‘moet kunnen’. Niets is onmogelijk, alles kan. Zijn verhalen zijn herkenbaar, verrassend, onthullen wat ons beweegt en werken op de lachspieren.

 

Marskramer van de wetenschap
In zijn hart huist een acteur, in zijn hoofd bruist de wijsheid van de professor. Die combinatie maakt hem tot een unieke marskramer van de wetenschap. Hij verschaft graag inzicht in de historische achtergrond van onze maatschappij en van wat wij als typisch Nederlands beschouwen. En al bestaat de Nederlander misschien niet, een collectieve identiteit bestaat wel degelijk en die kun je ook wetenschappelijk onderzoeken.
Na afloop van het theatercollege vindt een Meet & Greet met Herman Pleij plaats.

 

In 2014 verscheen zijn boek Moet kunnen, op zoek naar de Nederlandse identiteit en eind 2016 verscheen de sterk uitgebreide en geactualiseerde editie Moet nog steeds kunnen. Deze zoektocht vormt de ruggengraat van dit theatercollege.

Credits

Van en met Herman Pleij

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie