Merkel

Nineties Productions / Orkater
1 mei
-
2 mei
Data & tickets
 • wo 1 mei
  20:15 - 21:35
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 2
 • do 2 mei
  20:15 - 21:35
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 2

Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland en stilzwijgend de leider van Europa, stopt. Het is het einde van een tijdperk. Kruip in de huid van de underdog uit de DDR, die uitgroeide tot de machtigste vrouw ter wereld. Een muzikaal portret van deze ogenschijnlijk egoloze vrouw en het gespleten Europa dat zij achterlaat.

Merkel - het Nationale Theater
Merkel - het Nationale Theater
Merkel - het Nationale Theater
Merkel - het Nationale Theater
Merkel - het Nationale Theater
Merkel - het Nationale Theater
Merkel - het Nationale Theater

Een muzikaal portret van een ogenschijnlijk egoloze vrouw

Een imaginair portret van de machtigste vrouw ter wereld

“Wir schaffen das.” Angela Merkel, Mutti van Duitsland en stilzwijgend de leider van Europa. Als publiek persoon is zij afwachtend, humaan, doortastend en de enige vrouw in een door mannen gedomineerde politieke wereld.

 

Maar wie gaat er schuil achter haar politieke keuzes? We weten dat Angela is opgegroeid in de DDR waar haar vader het geloof predikte en dat ze natuurkunde heeft gestudeerd. Ze wordt verdacht van het spioneren voor de Stasi, schijnt graag Griekse gehaktballetjes te eten en schudt bij diners smeuïge Poetin imitaties uit haar mouw.

Een bonte verzameling van makers die als gelegenheidscollectief samenkomt

Nineties maakt muziektheatervoorstellingen waarin theater, muziek, literatuur, beeldende kunst en popcultuur schaamteloos door elkaar vloeien. Iconen, bekende stromingen, subculturen en tijdsgeesten worden onder de loep genomen, en geplaatst naast de tijd waarin we nu leven. Voor elke voorstelling wordt samengewerkt met andere acteurs, muzikanten, performers en vormgevers. Dit zorgt iedere keer voor een bonte verzameling van makers die als gelegenheidscollectief samenkomt.

 

Eerdere voorstellingen zijn Billy the Kid: a post-truth concert in court (2018), Noir (2017), Untitled, 2017 (winnaar BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs), We Are Here (2016), Naar Bukowski (2015) en Nineties: Live Your Life like a Rave Machine (2013).

Recensies

"Knap is dat die fantasievolle absurditeit niet afstoot; de makers behouden de juiste balans tussen ironie en ernst."
★★★★ Volkskrant

 

"Het jonge gezelschap Nineties Productions tackelt de grijsheid van bondskanselier Angela Merkel door in de overdrive te gaan met een exuberante operapersiflage."
★★★★ NRC

 

“Deze theatermakers zijn meesterlijk in het doseren van ernst en humor enerzijds en soberheid en bombast anderzijds. Binnen die delicate balans zetten ze je ook nog eens aan het denken over leiderschap en de verheerlijking daarvan. Zo knap.”
★★★★ scènes

 

"Maar in Merkel zet Nineties Productions het antispektakel op een sokkel, met als resultaat een satirisch-geëngageerde voorstelling, die eindigt in een oprecht pleidooi voor radicale nuance."
Parool

 

"Net zoals in andere voorstellingen van Nineties Productions is het juist de meerduidigheid van de boodschap die Merkel tot zo’n spannende ervaring maakt."
Theaterkrant

 

Hoe maak je theater over ‘zo’n beetje de meest on-sexy, on-operateske figuur die er bestaat’?

Theatercollectief Nineties Productions maakt een voorstelling over Angela Merkel. Op welke momenten kwam volgens hen de ware Merkel naar boven?

Lees het hele interview in de Volkskrant.

Credits

van en met Floor Houwink ten Cate, Anne Maike Mertens, Yannick Noomen, Benjamin Moen, Annelinde Bruijs, Sannah Aukes & Niels Broos

 

Merkel is een coproductie van Nineties Productions & Orkater, in samenwerking met de Coproducers. De Coproducers is een samenwerkingsverband van twaalf theaters. Jaarlijks ondersteunen de Coproducers twee nieuwe producties met een productiebijdrage en gegarandeerde speelbeurten.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie