Kalief van Nederland

Abdelkader Benali
18 apr
20:15
  • do 18 apr
    20:15 - 21:45
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

Toen schrijver Abdelkader Benali voor het eerst de verhalen van Duizend-en-een-nacht las, moest hij aan zijn grootmoeder in Marokko denken. Wanneer hij zijn grootmoeder hoorde praten ontdekte hij de kracht van het verhalen vertellen. Met Kalief van Nederland brengt Benali een vertelvoorstelling waarin hij op ingenieuze wijze de wetten van het vertellen overtreedt.

Kalief van Nederland - Het Nationale Theater
Kalief van Nederland - Het Nationale Theater
Kalief van Nederland - Het Nationale Theater
Kalief van Nederland - Het Nationale Theater
Kalief van Nederland - Het Nationale Theater
Kalief van Nederland - Het Nationale Theater
Kalief van Nederland - Het Nationale Theater

Een hommage aan de kracht van de vertelkunst

Toen schrijver Abdelkader Benali voor het eerst de verhalen van Duizend-en-een-nacht las, moest hij aan zijn grootmoeder in Marokko denken. Zij was zijn Sherazade. Verbaal lef, vlot van de tongriem gesneden en bruisend van karakter. Wanneer hij zijn grootmoeder hoorde praten ontdekte hij de kracht van het verhalen vertellen. Zij gebruikte de taal om haar grenzen aan te geven, haar wereld in te vullen en haar macht uit te breiden. Hier was iets bijzonders aan de hand, voelde Abdelkader Benali.

 

In Sherazade vond hij een oudere zus van zijn grootmoeder. Een vrouw die moet vertellen om het leven van zichzelf en al die andere vrouwen te redden. Ze begint aan een ware tour-de-force die resulteert in honderden verhalen waarin djinns, olielampen, verre eilanden en verborgen schatten bijdragen aan een universele boodschap over macht en verleiding, rijkdom en armoede, geweld en liefde.

 

Benali toont zijn Duizend-en-een-nacht: een actuele, eruditie en speels-absurde blik op de oude verhalen waarin hij zijn fascinatie voor zijn sluwe grootmoeder deelt en de kracht van de orale vertelling bejubelt. Kortom een Duizend-en-een-Nacht van onze tijd. Een vertelvoorstelling waarin op ingenieuze wijze de wetten van het vertellen worden betreden en overtreden.

 

Wie is Abdelkader Benali?

Abdelkader Benali is schrijver en programmamaker. Samen met harpiste Lavinia Meijer maakte hij de voorstelling Brief aan mijn dochter. Met deze voorstelling speelde hij in meer dan veertig theaters in het 2017. Recensies waren lovend, het publiek ontroerd. Benali is al zijn leven lang geïnspireerd door de Vertellingen van Duizend-en-een-nacht. Het moment is gekomen voor hem om aan deze fascinatie theatrale invulling te geven.

 

Van Bagdad tot het Marokkaanse-Rifgebergte, van de slag bij Monte Cassino naar het Wenen van Metternich; een reis door tijden en verhalen op zoek naar het geheim van Sherazade en de grootmoeder van Abdelkader Benali.

Credits

van en met Abdelkader Benali

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie