De Vrouw

Orkater | Lars Doberman
17 okt
-
18 okt
Data & tickets
 • wo 17 okt
  20:15 - 22:05
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 1
  Geweest
 • do 18 okt
  20:15 - 22:05
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 1
  Geweest

'Wat is een vrouw eigenlijk?' vroeg Lars Doberman zich af. 'De vrouw is in ieder geval iets wat ik niet ben,' dacht Lars. En zo begon hij te vergelijken. En toen ging alles mis... De vrouw, een onderwerp waar Lars zich alleen maar aan kan branden door het met beide handen vast te grijpen.

Lars Doberman duikt onder met een tekst speciaal voor hem geschreven door schrijver/acteur Vincent van der Valk, de denker. De zoeker. Zijn tekst vormt de boei in een zee van ongemakkelijke veronderstellingen. Gewapend met 1000+ afbeeldingen, 28 symbolische personages, 204 verschillende meningen, 15 elkaar tegensprekende muziekgenres, 4 musicerende acteurs, 1 beeldend kunstenaar, 1 visueel intermezzo, 1 regisseur die eigenlijk bij een ander collectief hoort en met 0 vrouwen, gaat Lars Doberman op jacht, om via De Vrouw uit te komen bij … bij wat eigenlijk?

 

Inclusief voor- en nagesprek.

Voor- en nagesprek

Op woensdag 17 en donderdag 18 oktober spelen zowel De Vrouw als WO-MAN in Theater aan het Spui. Beide voorstellingen stellen 'de vrouw' centraal. Op alle twee de dagen vindt een voor- en nagesprek plaats. Het voorgesprek is in de foyer en is gratis toegankelijk voor bezoekers van alle twee de voorstellingen.

 

Woensdag 17 oktober: Prude

Op 17 oktober vindt voorafgaand aan de voorstellingen De Vrouw en WO-MAN een gesprek plaats met de bedenkers van het lingeriemerk Prude: Leslie ter Hofte en Karina de Vries. We spreken met hen over de oprichting van het merk, wat hun visie is en hoe het hen verloopt. Daarnaast besteden we aandacht aan hun vernieuwende reclamecampagne en hoe zij zich met deze campagne verzetten tegen het heersende beeld van de vrouw (in de media).

 

Prude is een lingeriemerk dat schoonheidsidealen wil bevragen om meer acceptatie op te wekken voor het eigen lichaam. "Wij zijn het beu dat vrouwen door sommigen nog steeds gezien worden als van nature preuts. Ons merk wil afrekenen met de nog altijd hardnekkige taboes en misvattingen rondom het vrouwelijk lichaam en seksualiteit. Daarnaast vinden we het ook erg belangrijk dat we tijdens de productie iets kunnen teruggeven aan de maatschappij. Hierdoor hebben we in eerste instantie gekozen om de collectie deels te laten maken in de vrouwengevangenis."

 

Het voorgesprek is op 17 oktober van 19:30 – 20:00 uur in de foyer van Theater aan het Spui en is voor alle bezoekers vrij toegankelijk. Na de voorstelling De Vrouw kunt u in de zaal blijven zitten voor een nagesprek met de twee acteurs uit het stuk De Vrouw en de twee oprichters van Prude. Moderator is Laura van Zuijlen.

 

Donderdag 18 oktober: Olave Nduwanje

Op 18 oktober vindt voorafgaand aan de voorstellingen De Vrouw en WO-MAN een gesprek plaats met Olave Nduwanje. Zij was afgelopen gemeenteraadsverkiezingen Kandidaat-Raadslid voor de Haagse Stadspartij, waar ze zich ten doel stelde om verbinding te zoeken. Olave identificeert zich als zwarte non-binaire, transfemme van Burundese afkomst; haar geaardheid is fluïde. Na op vier continenten te hebben gewoond, woont ze tegenwoordig in Den Haag. Ze is een van de auteurs in 'ZWART - Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen' en sinds kort heeft ze haar eigen YouTube-show: Olave Talks.

 

We spreken met Olave over 'de vrouw als sociaal construct'. Daarnaast bespreken we de concepten 'vrouwelijkheid' en 'mannelijkheid', waar deze wereldwijze feministe ongetwijfeld een kritische noot aan toe te voegen heeft. Olave is schijfster, jurist, veganist, sporter en liefhebber van theater en experimentele kunst.

 

Het voorgesprek is op 18 oktober van 19:30 – 20:00 uur in de foyer van Theater aan het Spui en is voor alle bezoekers vrij toegankelijk.

Recensies

“Het is een geconcentreerde oefening in stilte, en het publiek kijkt gefascineerd toe. Zien we hier de delicate balans tussen man (grove objecten) en vrouw (kwetsbaar evenwicht)?”
Theaterkrant

"De vrouw is een speelse voorstelling, waarbij testosteron in het rond spat."
★★★ NRC

“Een struikeltocht vol observaties, kwinkslagen, bekentenissen, brutaliteit, branie en (vooral veel) relativering en humor.” [...] “Een even dappere als tot mislukken gedoemde exercitie is de struikeltocht op zoek naar De Vrouw. Toch komen ze een heel eind, de mannen van Lars Doberman, in deze intelligente, uitdagende, muzikale en bijzonder geestige voorstelling.”
Haarlems Dagblad

Credits

regie Vincent Rietveld
tekst Vincent van der Valk 
met Jip van den Dool, Jochem van Laarhoven, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Reinout Scholten van Aschat, Mattias Van de Vijver

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie