The world according to Kubrick

Het Zuidelijk Toneel | House Crying Yellow Tears
14 mei
20:15
  • di 14 mei
    20:15
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal
    Geweest

Zijn we beesten, of worden we tot beesten gemaakt? Filmregisseur Stanley Kubrick vlocht deze vraag als rode draad door zijn oeuvre. Hij is als een van de meest invloedrijke filmmakers het onderwerp van deze voorstelling.

Met haar debuut in de grote zaal verrast Suze Milius met een monumentale voorstelling over filmregisseur Stanley Kubrick, zijn esthetiek en zijn gewelddadige wereldbeeld.

Stanley Kubrick
Stanley Kubrick. Stil straatschoffie uit de Bronx, schaker, fotograaf, notoir pessimist, maniakaal perfectionist en een van de meest invloedrijke filmmakers van na WO II. Spartacus, Lolita, 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, Full Metal Jacket, The Shining; films die meerdere generaties hebben getekend. En daar tegenover Suze Milius, die vele vormen van theatermaken samen kan brengen.

Obsessieve interesse voor geweld
Ze bewondert Kubrick evenzeer als ze bang van hem is. Vanwege zijn esthetiek, zijn wereldbeeld, zijn bijna obsessieve interesse voor geweld als onvervreemdbaar onderdeel van de mens. Al op jonge leeftijd kregen zijn films voor Suze een iconische status, er werd over gesproken als films die ze echt moest zien, waarna er kwellend aan toe werd gevoegd dat ze er nog te jong voor was. Het zien van de films haalde weinig van de enigmatische schittering weg, en inzicht in zijn dictatoriaal perfectionisme voegde er nog een schepje aan toe.

Suze Milius
Suze Milius begon ooit aan een studie antropologie om daarna te beseffen dat haar onderzoek naar het gedrag van mensen ook uitgevoerd kan worden in het theater. Met jou als onderzoeksobject en uiteraard als hooggeëerd publiek.

Piet Menu: ‘Suze Milius staat garant voor krachtige en herkenbare emoties in een conceptueel kader. Kubrick biedt alles wat deze tijd nodig heeft: herkenbaarheid, schoonheid en huiver.´

Credits

Concept en regie Suze Milius
Met Abke Haring, Nadia Amin, Milou van Duijnhoven e.a.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie