Heisenberg

Theater Rotterdam
5 apr
20:15
  • vr 5 apr
    20:15 - 21:50
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal

Theater Rotterdam brengt drie theatericonen samen. Regisseur Johan Simons zet topacteurs Hans Croiset en Elsie de Brauw tegenover elkaar in de eerste Nederlandstalige bewerking van Heisenberg. Een knetterend liefdesspel van gerenommeerd toneelschrijver Simon Stephens, dat eerder al met groot succes in New York, London en Duitsland werd opgevoerd.

Onderdeel van:
Theater Rotterdam

Midden op een hectisch, overvol station, ziet Georgie Alex en ze kust hem in zijn hals. Dit indringende moment dwingt de twee vreemden ertoe zichzelf op het spel te zetten. Eigenlijk zijn ze niet op zoek naar iets en zeker niet naar iemand. Toch gaan ze tot hun eigen verrassing een ontdekkingsreis aan naar elkaar, naar zichzelf en naar wat het leven hen nog te bieden heeft. Ze proberen een manier te vinden om te leven met de obstakels die de weg naar vrijheid en geluk blokkeren.

Humoristisch, muzikaal en energiek
Simon Stephens schreef een stuk zoals hij nooit eerder deed. Het onzekerheidsprincipe van Heisenberg koesterend, experimenteert hij vrijuit met Georgie en Alex. Hij creëert een humoristisch, muzikaal en energiek universum, een wereld vol levenskracht die loskomt als je het onvoorspelbare omhelst. Kan een liefdesrelatie op latere leeftijd onderzocht worden via een wetenschappelijk principe?

Topacteurs
In de Nederlandse bewerking van Heisenberg staan theatericonen Hans Croiset en Elsie de Brauw samen op het toneel. Hiermee komt een lang gekoesterde wens van de drie theatericonen uit. De scherpzinnige vertaling van Ariane Schluter voedt de chemische reactie tussen deze twee topacteurs.

Onlangs hebben Johan Simons, Hans Croiset en Elsie de Brauw een college van de bekende natuurkundige Robbert Dijkgraaf bijgewoond. Hiervan kunt u nu de podcast beluisteren via deze link: https://soundcloud.com/theaterrotterdam/podcast-heisenberg

"We doen er zo godvergeten lang over voor we beseffen wie we eigenlijk zijn en dan nog weten we niet wie we zijn. Maar het accepteren van het feit dat we het niet weten, daarover gaat het stuk." 

- regisseur Johan Simons

 

“Een heel ontroerend stuk, en prachtig gespeeld. Wat ik ook heel erg mooi vond, behalve de twee fantastische acteurs, was de vormgeving. Daar werd echt mee gespeeld, we zaten de hele tijd een beetje tussen werkelijkheid en droom.”
- Robbert Dijkgraaf

  

De wereldpremière van Heisenberg werd uitgevoerd en gepresenteerd door Manhattan Theatre Club, New York, VS (artistiek directeur Lynne Meadow en uitvoerend producent Barry Grove) op 19 mei 2015.


 

Recensies

 De Telegraaf
“[…] in Heisenberg klinkt de ware betekenis vooral tussen de spraakwaterval van Georgie door […] Dan voel je hun eenzaamheid, de pijn en het verlangen naar echte verbinding.”
“Diepe ontroering”

 

Trouw
“Heisenberg is een mooi geschreven stuk, door Ariane Schluter in opvallend lekker bekkend Nederlands vertaald bovendien.”
“Elsie de Brauw is meesterlijk”
 

Volkskrant
“Uitstekende spelers”
“De Brauw fladdert tamelijk geniaal over het podium”
“Croisets bijna-lethargie verandert gaandeweg in een warm mededogen en opbloeiende levenslust”
“Knap is hoe vooral De Brauw een soort lichtheid inbrengt en Croiset een nuchtere relativering, waardoor om sommige situaties te lachen valt.”
 

 Leidsch Dagblad
“Hans Croiset en Elsie de Brauw fenomenaal”
“Een genot om naar te kijken, dit is acteren tot in de perfectie”

 

tipvanannerose.nl
“Een krachttoer van anderhalf uur”
“De mentale en fysieke worsteling tussen Hans Croiset en Elsie de Brauw is fascinerend. Dat komt vooral doordat deze acteurs hun vak tot in elke vezel beheersen.”
“Ik heb ongetwijfeld een avond beleefd met meesterlijk acteren in de hoofdrol. Chapeau!”

Credits

Van Simon Stephens
Vertaling Ariane Schluter
Regie Johan Simons
Met Elsie de Brauw & Hans Croiset
Foto’s Rene Castelijn

 

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie