Over de natuur van de dingen

De Nieuwe Oost & Het Zuidelijk Toneel
7 mrt
20:15
  • do 7 mrt
    20:15 - 21:30
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

Een meisje loopt na een eindexamenfeest naar huis, maar verdwaalt in de wijk waar ze al haar hele leven woont. Een man ligt wakker in zijn bed, sinds de dood van zijn vrouw heeft hij het idee dat de tijd niet meer gelijkloopt. Hij loopt de tuin in en kijkt naar boven. Daar ergens zweeft een astronaut, eenzamer dan wie ook.

Een meisje loopt na het zoveelste eindexamenfeest naar huis. Klaar om de wereld te ontdekken, maar nu is ze verdwaald in de wijk waar ze al haar hele leven woont. Ze herkent de straten niet, de huizen heeft ze nooit eerder gezien. Een man ligt wakker in de slaapkamer van een huis dat veel te groot is voor hem en zijn dochter. Sinds de dood van zijn vrouw heeft hij het idee dat de tijd niet meer gelijkloopt. Hij stapt uit bed, doet zijn sloffen aan, loopt de tuin in en kijkt naar boven. Daar ergens zweeft een astronaut, eenzamer dan wie ook, steeds iets verder weg.


Lowie van Oers (1987) is schrijver en theatermaker. Van Oers over Over de natuur van de dingen:
"In mijn voorstelling ontmoet je drie personages: het meisje dat net haar middelbare school heeft afgerond en weg wil, op reis naar onbekend gebied. Je ontmoet haar vader die in de rouw is na het overlijden van zijn vrouw en grip probeert terug krijgen op wereld door alleen nog maar in zijn tuin te werken. En de astronaut die het gevoel heeft niet meer terug te kunnen naar de aarde. Het zijn mensen die een poging doen om vat te krijgen op alles wat er is. De dood, het leven, de eenzaamheid, het huis, de ruimte en de ander; de natuur van
de dingen."Eve Hopkins over Over de natuur van de dingen:
“Lowie vertelt kleine verhalen binnen het grote geheel – over hoe de mens zijn weg zoekt in
de wereld en daarbij al dan niet moedwillig verdwaalt. Door het spoor bijster te zijn, kom je
soms onverwachts op de juiste plek terecht.”


 

Recensies

In 2016 schreef en speelde Lowie van Oers de veelgeprezen solo TURING (Theaterkrant ★★★★★), een persoonlijke monoloog over de beroemde wiskundige Alan Turing en de liefde voor het denken. Suze Milius regisseerde de voorstelling. Met Over de natuur van de dingen - geïnspireerd op de Rerum Natura, het leerdicht over geluksfilosoof Epicurus - zetten ze de samenwerking voort.

Piet Menu over Over de natuur van de dingen
“Huisregisseur Suze Milius en Lowie van Oers tonen hoe helderheid en eenvoud leiden tot grote rijkdom. In drie persoonlijke verhalen vatten ze ons hele universum.”

Eve Hopkins over Over de natuur van de dingen
“Lowie vertelt kleine verhalen binnen het grote geheel - over hoe de mens zijn weg zoekt in de wereld en daarbij al dan niet moedwillig verdwaalt. Door het spoor bijster te zijn, kom je soms onverwachts op de juiste plek terecht.”

 

Credits

Van Lowie van Oers
Regie Suze Milius
Met Roel Swanenberg, Lowie van Oers, Eva Zwart

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie