Stadsastronaut

Theater Rotterdam | Marjolijn van Heemstra
5 mrt
-
6 mrt
 • di 5 mrt
  20:15 - 21:20
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 2
  Geweest
 • wo 6 mrt
  20:15 - 21:20
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 2
  Geweest

Als we onze planeet willen redden moeten we gaan leven als astronauten, zei astronaut Wubbo Ockels op zijn sterfbed. Zijn overtuiging wordt wereldwijd door vakgenoten gedeeld. Uitzoomen, de ruimte ervaren en onze kwetsbaarheid onder ogen zien kan ons het toekomstperspectief geven dat we nu zo ontberen. Mooi gezegd. Maar hoe dan?

Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet. En waar je van houdt, dat wil je beschermen. We moeten uitzoomen, is hun boodschap. Zien hoe alles met alles verweven is en hoe kwetsbaar we erbij hangen in dat reusachtige heelal. Het leven bekijken met de blik van een ruimtevaarder geeft ons het perspectief dat we nu zo ontberen. Een blik voorbij de waan van de dag waarin we onszelf en de aarde uitputten. Mooi gezegd. Maar hoe dan?

In de warmste zomer in drie eeuwen probeert Marjolijn van Heemstra zichzelf op te leiden tot astronaut in de hoop een handleiding te vinden voor de toekomst. Met behulp van ruimtevaartspecialisten, futurologen, science fiction en haar buurman Bob zoomt ze stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Althans, dat is de poging.

Stadsastronaut is het verslag van een doe-het-zelf ruimtevaarder op zoek naar het allergrootste in het allerkleinste. Ideaal en werkelijkheid samengebracht in een voorzichtig pleidooi voor meer geloof in de toekomst. Voor onszelf maar vooral voor wie er nog komen.

Nagesprek in de zaal op dinsdag 5 maart
Rob van den Berg is directeur van de Space Expo, het bezoekerscentrum van de European Space Agency (ESA) in Noordwijk. Daarnaast is hij een verhalenverteller die je werkelijk alles kan vertellen over ruimte en ruimtevaart. Marjolijn van Heemstra heeft voor de research voor Stadsastronaut veel aan Rob en zijn eindeloze kennis gehad.

In dit gesprek zal hij reflecteren op het citaat: “Look again at that dot. That's here. That's home. That's us. On it everyone you love, everyone you know, everyone you ever heard of, every human being who ever was, lived out their lives.” van Carl Sagan

Installatie dinsdag 5 en woensdag 6 maart
Om 20.00 uur is er een video-installatie te zien in de foyer van Theater aan het Spui. Deze installatie is gemaakt door Rotterdamse jongeren ter voorbereiding op de voorstelling.

Academie voor Stadsastronauten

Met de Academie voor Stadsastronauten (ASA) onderzoekt Marjolijn van Heemstra samen met toekomstbureau Monnik hoe aardbewoners kunnen leren leven als ruimtevaarders; met uitzicht op de sterren en inzicht in de kwetsbaarheid van onze planeet. Omdat we behalve gejaagde stedelingen ook astronauten zijn, dag en nacht cirkelend om een ster in de koepel van een atmosfeer. De ASA werkt vanuit de overtuiging dat we een nieuw perspectief nodig hebben om de gigantische uitdagingen van onze tijd tegemoet te kunnen treden. Ruimte in een overvolle wereld en ruimte in het denken. De colleges vinden plaats op locatie, van gemeentehuizen tot festivaltenten. De voorstelling Stadsastronaut is grotendeels voortgekomen uit onderzoek van de ASA.

 

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de succesvolle voorstellingen Als ik de liefde niet heb en Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap. Haar laatste roman ‘En we noemen hem’ werd in zeven landen vertaald en won verschillende prijzen. In haar werk gaat Van Heemstra actuele thema’s te lijf met poëzie en verwondering en laat ze steeds weer zien hoe veelkantig de werkelijkheid is.

Onderdeel van:
Theater Rotterdam
BIS aanbod

Recensies

 NRC ⭐⭐⭐⭐
"Stadsastronaut heeft een prettig soort lichtheid, alsof we in die bloedhete zomerduisternis toch een sprankje hoop kunnen ontwaren."

"In regie van Erik Whien zijn ervaringen en onderzoek knap verweven tot een voorstelling van een uur. Van Heemstra is grotendeels de onzichtbare verteller. Haar stem klinkt en beelden flitsen voorbij op een groot scherm: foto’s van het universum, maar ook huiselijke kiekjes. Onderbuurman Bob staat planten te sproeien en Van Heemstra vertelt over een nachtelijk onderonsje met de speelgoedtijger van één van haar kinderen, maar ook over aardlagen en sterrenstelsels. Die combinatie tussen theorie en het persoonlijke werkt erg goed."

De Groene Amsterdammer
Er is een verschil tussen iets weten, zegt Van Heemstra, en ‘iets wéten en denken: holy shit!’.

Credits

Van en met Marjolijn van Heemstra
Regie Erik Whien

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie