Drie Zusters

Zuidpool
22 feb
20:15
 • vr 22 feb
  20:15 - 23:15
  Nederlandse première
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal
  Geweest

Naar Moskou, naar Moskou!", zuchten Olga, Irina en Masja al meer dan honderd jaar in Anton Tsjechovs 'Drie Zusters'. Deze Russische klassieker uit de wereldliteratuur verhaalt over de dochters van een legerofficier die destijds met zijn gezin Moskou verliet om bevelhebber te worden van een garnizoen in een kleine provinciestad.

 

Generaal Prozorov van het Russische leger wordt met zijn gezin overgeplaatst van Moskou naar een mistroostig provinciestadje om daar bevelhebber te worden van het plaatselijke garnizoen. Na elf jaar trouwe dienst overlijdt hij en laat zijn inmiddels volwassen zoon en dochters achter in zijn grote landhuis op het platteland.

Elk van hen probeert op zijn of haar heel eigen manier zin te geven aan het uitzichtloze en grijze bestaan op het landgoed. Maar elk van hen weet ook één ding zeker: pas als we volledig breken met ons huidige leven en definitief terugkeren naar Moskou, zal ons leven echt beginnen en zullen we eindelijk geluk kennen. Moskou als fata morgana in een harde en troosteloze werkelijkheid.

Er zijn weinig toneelteksten geschreven die zo universeel betekenisvol zijn, ongeacht het moment in de geschiedenis of het moment in een individueel mensenleven waarop ze worden opgevoerd. Veel meer dan naar de zussen en hun kleurrijke en bij tijden absurd-tragische entourage, kijken wij hier naar onszelf. En Tsjechov kijkt op zijn beurt vanuit het jaar 1900 naar ons en vraagt ons wat het is om mens te zijn, wat de zin van lijden is en waarom dat lijden altijd voorafgegaan moet worden door een onverzadigbaar verlangen naar het onmogelijke. Vragen waar de tijd geen vat op heeft zolang we mens zijn.

 

Zuidpool

Zuidpool staat bekend om zijn gedurfde en eigenzinnige ensceneringen van klassiekers uit de theaterliteratuur. Voor dit monumentale werk verzamelt Zuidpool maar liefst elf fantastische acteurs voor een avondvullende uitvoering. Geen hoofdrollen, geen bijrollen. Dit wordt hét spelersensemblewerk waar Zuidpool inmiddels een stevig patent op heeft.

Recensies

 De Morgen ⭐⭐⭐⭐
"Drie uur toptheater... Wanhoop blijkt heel dicht te liggen bij de slappe lach. Precies dat toont de sterkte aan van deze interpretatie, die niet in melancholie en evenmin in de ironische of zelfs groteske uitvergroting van recentere opvoeringen vervalt maar beide elementen tot een ragfijn vlechtwerk verenigt."

De Standaard ⭐⭐⭐
"Werkloosheid, gefnuikte ambities en relaties: geen wonder dat deze Olga (Sofie Decleir), Irina (Evgenia Brendes) en Masja (een uitstekende Greet Verstraete) dit troosteloze bestaan aan hun context wijten. Zuidpool vat hun lethargie in een bedwelmende soberheid"

 

Credits

Van Anton Tsjechov
Regie Jorgen Cassier
Met Sofie Decleir, Greet Verstraete, Evgenia Brendes, Lukas De Wolf, Koen van Kaam, Jan van Hecke, Kaat Hellings, Jan Hammenecker, Eric Van Herreweghe, Flor Decleir, Kristin Arras & Jacques De Bock
Fotograaf Kurt Van der Elst

 

 

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie