How to build a universe

Theater Rotterdam
21 nov
20:15
  • wo 21 nov
    20:15 - 21:25
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

Ons huidige wereldbeeld wordt steeds meer bepaald door algoritmes en technologie. Maar veel inzichten die ons wereldbeeld volledig veranderen, ontdekken we per toeval. Belangrijke momenten in het leven worden vaak bepaald door toeval en geluk. Maker Davy Pieters ontleedt in How to build a universe het toeval. Zullen we in de toekomst in staat zijn ook het meest ongrijpbare te ensceneren?

Kunnen wij zelf het toeval ensceneren? En als dat zo is, hoe beïnvloedt dat ons perspectief op de wereld? Op ons leven? En op onszelf?

 

In deze filmische en fysieke voorstelling gaat Pieters aan de haal met het doen van een ontdekking die je niet zocht: serendipiteit. Pieters is geïntrigeerd door het contrast tussen de ingrijpende werking van serendipiteit, toeval en (wetenschappelijke) revoluties in ons leven en de steeds grotere controleerbaarheid van de wereld. Welke bronnen vormen de dominostenen tot de toevallige ontdekking? En hoe verhoudt dit zich tot onze drang naar controle en de technologie die we daarvoor inzetten?

 

Een bekend voorbeeld uit de kunst zijn de abstracte schilderijen van Wassily Kandinsky. Pek van Andel: ‘Hij schilderde aanvankelijk figuratief, maar toen hij op een dag thuiskwam en een van zijn eigen schilderijen op z’n kant zag staan, waardoor het niets herkenbaars meer voorstelde, dacht hij: dit is zó mooi! En toen bedacht hij dat je dat ook expres kon doen waarmee het de eerste aanzet was tot abstracte kunst.’

 

Davy Pieters (1988) onderzoekt in haar werk hoe de mens wordt beïnvloed door technologische ontwikkelingen en de beeldcultuur waarin we leven. Dit vertaalt zij naar beeldende, filmische voorstellingen met fysieke performances die gebruikmaken van de conventies van media en genres.

Onderdeel van:
Theater Rotterdam
BIS aanbod

Recensies

“Davy Pieters reflecteert in haar voorstellingen vaker op de ‘mediarealiteit’: haar werk wordt beïnvloed door tv, games, social media en reclame.”
NRC

Credits

concept en regie Davy Pieters
spel Judith Hazeleger, Niels Kuiters, Ayrton Fraenk, Mees Borgman, Syoma Ekhart
muziek Jimi Zoet
Zangcompositie Lisa Verbelen
Zangcoach Béni Csillag
Klára Alexová is vervangen door Judith Hazeleger

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie