Dark Numbers

Frascati Producties | Tea Tupajić
9 nov
-
10 nov
Data & tickets
 • vr 9 nov
  20:15 - 21:35
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 2
  Geweest
 • za 10 nov
  20:15 - 21:35
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 2
  Geweest

Vanuit het idee dat theater ruimte biedt voor antwoorden die juridische procedures niet kunnen geven, stapt Bosnische theatermaakster Tupajić in een van de donkerste geschiedenissen van het hedendaagse Europa: de val van Srebrenica. Met deze intieme, theatrale voorstelling voegt zij empathie toe aan de rauwe kant van de geschiedenis, die doorgaans wordt benaderd met kille feitenkennis.

Dark Numbers - Het Nationale Theater
Dark Numbers - Het Nationale Theater
Dark Numbers - Het Nationale Theater
Dark Numbers - Het Nationale Theater
Dark Numbers - Het Nationale Theater
Dark Numbers - Het Nationale Theater
Dark Numbers - Het Nationale Theater

Intense en ongecensureerde verhalen van Dutchbat-veteranen

Gedurende de Bosnische oorlog in de jaren ’90 stond Dutchbat III onder het commando van de Verenigde Naties. Het was hun taak om de moslimenclave Srebrenica, die door de VN was aangewezen als safe zone te beschermen. Op 11 juli 1995 namen Bosnisch-Servische troepen onder het bevel van Generaal Mladić de stad in. De bevolking zocht daarop massaal bescherming in het door Dutchbat III beveiligde gebied. Onder het voorwendsel de bevolking te evacueren, werden de vrouwen en kinderen in bussen weggevoerd. Mladić verzekerde Dutchbat III dat de resterende mannen en jongens veilig waren en kort erna zouden volgen.

Op 21 juli verliet Dutchbat III de enclave. In de daaropvolgende dagen werden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens door Bosnisch-Servische troepen gedood. In 2004 verklaarde het Internationaal Strafhof in Den Haag de gebeurtenissen tot een daad van genocide. Kofi Annan noemde het de ergste misdaad die op Europese bodem was begaan sinds de Tweede Wereldoorlog.

Met het geloof dat kunst ruimte kan bieden voor antwoorden die het juridische proces nooit kon geven, opent Tupajić een van de donkerste verhalen uit de recente Europese geschiedenis. In Dark Numbers presenteert ze intense en ongecensureerde verhalen van de Dutchbat-veteranen. Wie waren deze jonge mannen en vrouwen? Wat motiveerde hen naar een oorlog te gaan die niet van hen was? Welke beelden houden hen nu nog wakker?

Tea Tupajić (Sarajevo, 1984) studeerde aan de Academy of Dramatic Art in Zagreb. Haar werk is sterk internationaal gericht en speelt zich af op het snijvlak van theater, performance, videokunst en happening. Als hoofdrolspelers kiest zij dikwijls voor niet-professionele performers. Binnen haar voorstellingen creëert ze samen met performers en publiek ruimte voor ontmoeting, discussie, ervaring en reflectie. Hierdoor ontstaat een vrijplaats voor een nieuw perspectief op complexe, politieke en maatschappelijke kwesties. Haar werk wordt internationaal getoond in theaters, festivals, galeries en in de publieke ruimte.

 

Deze voorstelling is Nederlands gesproken met Engelstalige boventiteling.

Recensies

"Het zijn steeds weer dappere, pijnlijke momenten die je terugwerpen in een vreselijke, verwarrende tijd, waarin wonden zijn geslagen die nog steeds niet zijn geheeld."
★★★ Volkskrant

“Het is een heel intens theaterstuk, dat is anders dan met professionele acteurs. Elke avond zal anders zijn, het moet elke avond voor hen opnieuw gebeuren.”
Trouw

"Aangrijpende getuigenis van oud-dutchbatters"
★★★★ Theaterkrant

Credits

concept & uitvoering Tea Tupajić
met Liesbeth Beukeboom-de Jong, Wim Dijkema, Hans de Jong, Gerry Kremer, Olaf Nijeboer, Alice Schutte en Jeroen van der Werke
scènefoto’s Casper Koster

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie