Black/ The Sorrows of Belgium I: Congo

NTGent | Schauspiel Köln
30 apr
20:15
  • di 30 apr
    20:15
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal

De trilogie The Sorrows of Belgium, bestaat uit de nationale driekleur van België Black/Yellow/Red. We zoomen in op drie donkere passages uit de Belgische geschiedenis. Met vanavond het eerste gedeelte: de exploitatie van Congo onder Leopold II in Black. De latere twee voorstellingen gaan over de collaboratie met de Duitse bezetter tijdens Wereldoorlog II in Yellow en de terroristische aanslagen in ‘hellhole’ Brussel in Red.

Black the Sorrows of Belgium - Het Nationale Theater
Black the Sorrows of Belgium - Het Nationale Theater
Black the Sorrows of Belgium - Het Nationale Theater
Een verhaal over de diepgewortelde angst voor het onbekende en alomtegenwoordig racisme

Met historische feiten als uitgangspunt wordt een portret in drie delen geschetst waarin een politieke agenda telkens opnieuw de aanleiding levert voor menselijk leed, waarin het surrealisme nooit ver weg is en waarin een klein land zich staande probeert te houden tussen grote internationale mogendheden: soms op sluwe wijze, maar veel vaker op een krampachtige manier… Welkom in het politieke centrum van Europa!

 

Wat gebeurt er in dit eerste gedeelte?

Als inspiratiebron voor Black, het eerste deel van The Sorrows of Belgium over Congo, dient een waargebeurd verslag van een van de eerste Congoreizigers in de geschiedenis: de Afro-Amerikaan William Henry Sheppard, ‘the Black Livingstone’ genaamd. Sheppard reisde in februari 1890 vanuit New York via Londen naar Afrika, als missionaris voor de Presbyteriaanse Kerk.

 

Samen met zijn witte reisgezel Sam Lapsley – beide mannen zijn nog prille twintigers op dat moment – begint hij aan een ingrijpend avontuur op compleet onbekend terrein, waarbij hij van de ene verbazing in de andere valt. Anders dan Lapsley, die fysiek aan deze missie ten onder zal gaan, trekt Sheppard zich goed uit de slag, tot het geld van de kerk op is en hij moet terugkeren naar Amerika voor nieuwe fondsen. Bij die terugkeer spaart hij zijn kritiek op de wantoestanden in Congo niet, en is hij een van de eersten om de mensonterende exploitatie door Leopold II aan te klagen.

Het authentieke reisverslag komt tot leven

In Black wordt en reconstructie gemaakt van Sheppards authentieke reisverslag, geïnspireerd door de vurige lezingen die hij gaf om missiegeld te verzamelen. Hij schuwde daarbij het dramatische effect niet en stelde kunst- en gebruiksvoorwerpen ten toon, inspelend op de hang naar exotiek bij de doorsnee westerling.

 

In het Amerika van die tijd zorgden Sheppards lezingen voor meer dan één schok: omwille van zijn huidskleur werden in de theaters waar hij optrad voor het eerst ook zwarte toeschouwers toegelaten, weliswaar op het hoogste balkon. Sheppards verhaal getuigt, naast een diepgewortelde angst voor het onbekende, van een alomtegenwoordig racisme.

Recensies

De Standaard
"Dat unieke Belgische gevoel van schaamte"

"De afgelopen twintig jaar heb ik als gastarbeider in het buitenland vertoefd. Sinds kort ben ik weer in België komen wonen, ik wilde bij mijn familie zijn. Sinds kort weet ik weer hoe het voelt om Belg te zijn. Dat unieke gevoel van schaamte, een gevoel dat diepgeworteld zit in de Belg. En als zelfs onze eerste Belg, le roi lui-même, zich niet wil/kan/mag excuseren, dan wil ik dat doen, en ik hoop met mij vele Belgen. Mijn hoogstpersoonlijke en welgemeende excuses aan het hele Afrikaanse continent. Bow."

Credits

regie Luk Perceval
tekst Steven Heene, Fiston Mwanza Mujila en Luk Perceval naar diverse bronnen
met Peter Seynaeve, Chris Thys, Frank Focketyn e.a.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie