Caligula

Theater Utrecht
8 feb
20:15
  • vr 8 feb
    20:15 - 21:55
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal
    Geweest

Thibaud Delpeut brengt zijn gelauwerde interpretatie van de legendarische toneelklassieker Caligula van Albert Camus nu in een speciale enscenering naar de schouwburgen. Acteur Vincent van der Valk ontving voor zijn sterfscène in Caligula de Gouden Gifbeker. “Delpeut maakt een fascinerende, ijzingwekkende voorstelling” De Volkskrant ⭐⭐⭐⭐⭐

Parool ⭐⭐⭐⭐ Theaterkrant ⭐⭐⭐⭐ Trouw ⭐⭐⭐⭐ Telegraaf ⭐⭐⭐⭐

Regisseur Thibaud Delpeut brengt zijn gelauwerde interpretatie van de legendarische toneelklassieker Caligula van Albert Camus nu in een speciale enscenering naar de schouwburgen. De voorstelling is in 2014 voor de vlakkevloertheaters gemaakt en wordt nu hernomen voor de grote zaal. In de titelrol schittert acteur Vincent van der Valk, die voor zijn sterfscène in Caligula de Gouden Gifbeker ontving tijdens het Nederlands Theater Festival 2014. Ook won hij de Arlecchino 2015 voor zijn rol in Angels in America bij Toneelgroep Oostpool. Naast hem spelen Sylvia Poorta, Bram Gerrits, Ward Kerremans en Martijn Nieuwerf (die voor zijn rol van Cherea in Caligula onderscheiden werd met de Arlecchino 2014).

Als zijn zus en geliefde is gestorven, ontsteekt er een storm in het hoofd van de jonge, onervaren keizer Caligula. Hij wordt getergd door gevoelens van rouw en een vurig verlangen naar het leven. Caligula onderwerpt zijn onderdanen aan een gruwelijk experiment: leven in het licht van de dood. Voor zijn volgelingen wordt hij steeds waanzinniger. Maar is hij werkelijk waanzinnig, of juist een angstaanjagend eerlijk heerser die weigert te huichelen? In deze enscenering draait Caligula de camera's om en richt ze op de mensen die hem aldoor bekijken. Als een chirurg, gewapend met videocamera´s als instrumenten, begint hij aan zijn 'sectie op de ziel'.

 

 
 

Recensies

De Volkskrant ⭐⭐⭐⭐⭐
"Delpeut maakt een fascinerende, ijzingwekkende voorstelling"

Parool ⭐⭐⭐⭐
"Diepe empathie voor Delpeuts 'krankzinnige' Caligula"

Theaterkrant ⭐⭐⭐⭐
"Duel tussen kunst en gezond verstand. Keelsnoerend sterk gespeeld"

Trouw ⭐⭐⭐⭐
"Acteur Vincent van der Valk maakt er een hardvochtige maar ook deerniswekkende man van die enorm lijdt onder zijn grimmige daden. Zo wordt Caligula op een zekere manier toch sympathiek" 

Telegraaf ⭐⭐⭐⭐
"Op intrigerende wijze snijdt Caligula waarden als vrijheid, liefde, schoonheid en waarheid aan flarden" 

Groene Amsterdammer
Caligula is een vanuit de onderbuik hardop denkende toneelavond.” 

Theaterkrant 
“Deze Caligula is een grootse voorstelling waarin beeldende kunst, muziek en theater zelf en grote rol spelen“
 

“Van der Valk speelt briljant met het contrast tussen logica en irrationaliteit, maar ook met emotie en verstand.“


“Dat maakt Delpeuts visie zo grimmig en ook ontroerend. Als toeschouwer ga je mee, of je wilt of niet.“

 

 

Credits

Van Albert Camus
Regie, bewerking en muziek Thibaud Delpeut
Met Bram Gerrits, Ward Kerremans, Martijn Nieuwerf, Sylvia Poorta, Vincent van der Valk

 

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie