Compassie. De geschiedenis van het machinegeweer

NTGent
20 nov
20:15
  • di 20 nov
    20:15 - 21:55
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal
    Geweest

In Compassie reizen de makers naar de politieke hot-spots van onze tijd: de mediterrane vluchtelingenroutes vanuit het Midden-Oosten en de gebieden van de Congolese burgeroorlog. Gebaseerd op interviews met NGO-werkers.

Een nieuwe bewerking van de productie die Milo Rau in 2016 maakte voor de Schaubühne Berlin. In het Nederlands en Frans met Nederlandse boventitels.

Beelden van rampen zijn alomtegenwoordig op social media, in de pers en op tv. De semidocumentaire dubbelmonoloog Compassie. De geschiedenis van het machinegeweer, gebaseerd op interviews die Rau en zijn team hadden met ngo-werkers, geestelijken en oorlogsslachtoffers in Afrika en Europa, onderzoekt hoe we de ellende van anderen kunnen verdragen en waarom we ernaar kijken.

Waarom weegt één dode aan de poorten van Europa zwaarder dan duizend doden in de Congolese burgeroorlog? Rau onderzoekt zo niet enkel de grenzen van ons medeleven, maar ook die van het Europese humanisme.

Actrices Els Dottermans en Olga Mouak gidsen het publiek naar de grenzen. Van landen. Van medeleven. Van ongemak.

 

Over Milo Rau

Milo Rau is artistiek directeur van het IIPM en sinds seizoen 2017-2018 bekleedt hij de functie van artistiek leider bij NTGent. Als maker en organisator is hij voortdurend bezig met het thema van geweld in onze samenleving: hij voert dit ten tonele in rechtszittingen en re-enactments, in interventies in de openbare ruimte, in films en ook in meer klassieke theaterproducties op de belangrijkste Europese podia.

Deze voorstelling is in het Nederlands en Frans met Nederlandse boventitels.

Semidocumentaire voorstelling over medeleven en humanisme

Onderdeel van:
Wijkjury Den Haag

Recensies

★★★★★ Trouw
“Op onnavolgbare wijze verbinden Muak en Dottermans hun persoonlijke relaas aan een fictief, maar op harde feiten gebaseerd verhaal. (…)De geschiedenis van het machinegeweer is confronterend, soms lelijk en ongemakkelijk theater zonder antwoorden.”

★★★★ de Volkskrant
“Het levert een af en toe cynische, maar vooral ook erg wijze voorstelling op, die je gedachten verwart en op scherp zet. Met een prachtige Els Dottermans die haar rol bewonderenswaardig streng en afgemeten speelt, maar toch ook een zekere lichtheid toelaat.”

★★★ NRC Handelsblad
“De setting is sober, haar stem onaangedaan. Maar er sluipen steeds meer gruwelen in haar verhaal, over verkrachte vrouwen, vermoorde paters en wraakacties op de vluchtelingen die zij beschermen. Tot de emoties haar toch even overmannen. Het verhaal is niet nieuw, maar Rau en Dottermans bouwen langzaam naar een geladen finale.”

★★★ Theaterkrant
“We moeten het doen met het functionele, monotone cynisme van Dottermans’ relaas, die sterk en subtiel acteert en alles bij elkaar brengt tot een cruciaal moment, waarin ze de angst van het geweld waarin ze als hulpverleenster terechtkomt theatraal toch nog verrassend vorm geeft.”

 

 

Credits

regie Milo Rau
met Els Dottermans en Olga Mouak
vertaling Han Kerckhoffs

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie