Bejaarden & Begeerte

Het Zuidelijk Toneel
11 nov
15:00
  • zo 11 nov
    15:00 - 16:30
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1
    Geweest

Geïnspireerd door hun eigen opa’s die op hoge leeftijd nog op vrijersvoeten gingen, maakten Lucas De Man en Oscar Kocken Bejaarden & Begeerte. Maandenlang vroegen zij ouderen het hemd van hun lijf: Kan je nog verliefd worden als je tachtig bent? Fladderen de vlinders nog hetzelfde als op je twintigste? En hoe reageert de omgeving daarop?

In 2008 ontstond het plan, in 2009 was de première, sindsdien speelde Bejaarden & Begeerte door heel Nederland en Vlaanderen en bereikte zo’n 25.000 ouderen én hun (klein)kinderen. Een decennium en ruim 250 voorstellingen later vinden theatermakers Lucas De Man (1982) en Oscar Kocken (1983) het - met pijn in het hart - tijd voor een slottournee. Dé voorstelling over liefde op latere leeftijd, de geheime verlangens en eeuwige taboes stopt. Waarom? Simpel: de makers zijn te oud geworden en de bejaarden te jong.

De Dikke van Dale is helder: vanaf 65 jaar ben je officieel bejaard. Daar waren altijd al vraagtekens bij te zetten, maar nu eens te meer. Toen Bejaarden & Begeerte begon, vormden de 65-plussers het laatste staartje van een generatie die opgroeide vóór de seksuele revolutie. een tijd vol taboes, onwetendheid, angst en een ferme druk vanuit de kerk, die ook op de oude dag nog altijd zijn weerslag had. De 65-plusser van 2018 echter is babyboomer, assertief, mondig en beschikt als grondlegger van de seksuele vrijheid over een nachtkastje tjokvol Viagra. Een generatie die er zelf wel voor zorgt gehoord te worden, daar hebben ze ons niet voor nodig.

Terwijl de mondige, nieuwe generatie ouderen het podium claimen, dreigen de belangen van de nóg oudere generatie onder te sneeuwen. Daarom pakken Kocken en De Man en hun zangeres (70+) nog één keer uit met een flink offensief. Met humor, respect en de boodschap: heb lief en lééf! Opdat alle ouderen die de voorstelling vooralsnog niet zagen nog één keer het podium krijgen om hún verhaal te vertellen.

Eén ding is ook onveranderd, het strenge deurbeleid. De voorstellig is verboden voor 65-minners. Of nou vooruit dan: onder begeleiding van een 65-plusser zijn ze welkom.

Recensies

NRC Handelsblad, ★★★★
“Door de transparante wisselwerking tussen bühne en zaal krijgt de voorstelling een open, los en plezierig karakter.”

Credits

Van en met Oscar Kocken, Lucas De Man e.a.
Fotograaf Willem Popelier

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie