Truth or Dare, Britney or Goofy, Nacht und Nebel, Jesus Christ or Superstar (14+)

Lies Pauwels / het Paleis
9 nov
19:30
 • vr 9 nov
  19:30
  Theater aan het Spui, Den_Haag
  Zaal 1
  Geweest

Zeven jongeren met een psychische kwetsbaarheid, drie fashionmodellen en een priester. Een krachtige voorstelling waarin Lies Pauwels haar zoektocht naar emotionele intelligentie en authenticiteit verderzet na haar succesvoorstelling Het Hamiltoncomplex. De jury van het Theaterfestival 2016 omschreef deze voorstelling als "een emotioneel geladen meesterwerk, dat zijn toch al intrigerende uitgangspunt ruimschoots overstijgt".

[English text below]

 

Het lijkt een provocatie. Jongeren in al hun kwetsbaarheid confronteren met de wereld van glamour en schoonheidsidealen. En daarbovenop een priester opvoeren, als vertegenwoordiger van een instituut dat vaak enkel nog symbool lijkt te staan voor conservatisme en machtsmisbruik. Kan dat? Wel als de regisseur Lies Pauwels heet. Als er één theatermaker is die deze cast aandurft, dan is zij het. Compromisloos maar met een grote dosis empathie en emotionele intelligentie toont ze de dingen zoals ze zijn, zonder te verbloemen, zonder ze zachter, mooier of minder pijnlijk te maken.

 

Truth or dare, Britney or Goofy, Nacht und Nebel, Jesus Christ or Superstar: een eenvoudige titel is het niet. Maar net in die veelheid aan mogelijkheden schuilt de betekenis van wat de voorstelling wil aankaarten. Geen rechtlijnig verhaal, maar een reeks opties en situaties, die voortdurend naar elkaar verwijzen. De wereld is gelaagd; er zijn verschillende manieren waarop mensen zich tot die wereld verhouden, en geen enkele manier is ‘juist’ of ‘goed’, ‘fout’ of ‘slecht’. In onze onvolmaaktheid vinden we elkaar, eerder dan in het vruchteloze streven naar perfectie.

 

De voorstelling confronteert ons, via de eigenzinnige cast, met drie bijzondere werelden die elk op hun manier veel vertellen over wie we zijn en hoe onze maatschappij functioneert.

 

 1. De wereld van de psychiatrie stelt ons de vraag wat we normaal vinden en wat niet en hoe we met die vermeende ‘abnormaliteit’ omgaan. Moeten psychisch kwetsbaren ‘genezen’ worden? Wat gebeurt er als we hen benaderen vanuit hun talenten, kwaliteiten en interesses? Hoe communiceert iemand die niet spreekt? Waar vindt iemand die depressief is de kracht om toch door te gaan, elke dag opnieuw? Hoe overwint iemand trauma’s die voortdurend en genadeloos op de loer liggen? Zijn de zogenaamd kwetsbaren in deze voorstelling niet net heel krachtig, in hun volharding, in hun wil om, ondanks alles, toch door te gaan?
 2. De modewereld ziet er in eerste instantie mooi en ook wat oppervlakkig uit. Maar wat schuilt er achter die betoverende façade van glitter & glamour? Is de modewereld niet een glazen bol voor wat komen gaat? In de eindeloze drang naar vernieuwing is de modewereld misschien wel de perfecte spiegel om onze dolgedraaide wereld beter te begrijpen.
 3. En wat met de Kerk? Lange tijd was zij een moreel kompas voor de westerse samenleving. De afgelopen decennia werd die samenleving echter steeds ongeloviger en zocht ze haar waarheid elders. Tegelijk wist de Kerk zich als instituut niet te moderniseren: standpunten rond het celibaat, het homohuwelijk of de positie van de vrouw in de kerk werden niet of slechts mondjesmaat bijgesteld. Het seksuele misbruik in de Kerk en het uitblijven van een afdoende reactie daarop, wrong haar reputatie de nek om. Maar hoe werkt een samenleving zonder moreel kompas?

 

Lees meer over de achtergrond van deze voorstelling en de actuers op de website van hetpaleis.

 

Deze voorstelling is Nederlands gesproken en heeft Engelse boventitels.

English text

 

This piece is Dutch spoken and has English surtitels.

In Truth or Dare, Britney or Goofy, Nacht und Nebel, Jesus Christ or Superstar, Lies Pauwels brings together seven real young adults who all have psychological vulnerabilities, three real super-models and a priest. Together, we explore the demons we wrestle with, as individuals and as a world.

 

Lies Pauwels' work is challenging, perceptive and authentic. In this piece, she pushes the boundaries of truth just that little bit further, creating a world in which nothing is obvious, yet everything is recognisable. This show is energising, complex and exciting experimental theatre.

 

Lies Pauwels states in an interview by Financial Times"I have the psychiatric patients for the horrible insides of the world, the fashion models suggest the outside, the need to appear strong. Then the priest stands for the old certainties: a spirituality that doesn’t work any more.”

 

Listen to the soundtrack Lies Pauwels used to evoke emotions in order to get the group going during rehearsal.

 

Recensies

"Aan dit extreme en compromisloze theater kun je soms geen touw vastknopen, maar vreemd genoeg hindert dat niet."
★★★ Volkskrant

“Een overrompelend ritueel van echt kwetsbare mensen.”
Theaterkrant

"‘I don’t like acting. I don’t like theatre. I’m too cynical’: meet risk-taking director Lies Pauwels."
Financial Times

Credits

concept en regie Lies Pauwels
spel Delfine Bafort, Luna-Francine Benhelima, Niels Goetschalckx, Rémy Jacobs, Joséphine Mwasii, Kim Peer, Lena Peters, Maïa-Irène Tyck, Anne-Laure Vandeputte, Jeroen Van Staey, Taylor Verwerft

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie