Reverse Colonialism

Afrovibes Festival 2018
7 okt
16:30
  • zo 7 okt
    16:30 - 17:50
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

U kunt deze dag meemaken als u een passe-partout heeft voor Afrovibes op zondag 7 oktober

Reverse Colonialism
is een politieke performance waarin vier Afrikaanse Antwerpenaren het moeizame migratie-integratie dilemma proberen op te lossen. Hun antwoord? Een nieuw land voor Afrikaanse-Europeanen en Europese-Afrikanen, waarin ze zélf de normen bepalen. De zoektocht naar deze utopische staat verloopt via een geanimeerd debat, waarbij het publiek via stembordjes de uitkomst mee bepaalt.

Onderdeel van he Afrovibes Festival
Afrovibes festival brengt voor de vijftiende editie jonge pioniers en gevestigd talent in theater, dans, muziek en design uit Afrika naar Nederland. Afrovibes laat het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek. Het festival is van 4 t/m 14 oktober in Nederland in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Moderne, actuele en vernieuwende theater- en dansvoorstellingen, muziek en film uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika zijn tijdens Afrovibes te zien. Centraal staan actuele ontwikkelingen in theater en dans die daar plaatsvinden.

LAND
Het festival thema van dit jaar is LAND. Land wordt vaak enkel gezien als materiaal. Als de grond, de aarde waarop wij wonen. Maar land is zoveel meer, letterlijk en metaforisch. Mensen hebben een emotionele en spirituele verbinding met het land dat ze bewonen. Land is onderdeel van je identiteit. Ook migratie, exploitatie of bescherming van het land dat je bewoont zijn zowel in Afrika als in Europa actuele onderwerpen. Hedendaagse Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars laten ons zien wat LAND voor hen betekent.

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de Black Achievement Month
De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de Black Achievement Month een podium aan zwarte rolmodellen en de bijzondere prestaties die zij leveren. De Black Achievement Month vindt plaats van 29 september t/m 29 oktober in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.

Recensies

 ★★★★ Theaterkrant
‘In Reverse Colonialism! confronteert maker Ahilan Ratnamohan ons op een zeldzaam rattige manier met onze houding tegenover Afrika en Afrikaanse migranten. Een houding die door ons koloniale verleden én heden belast is en waarvan we ons helaas zelden bewust zijn.’ 

Credits

regie Ahilan Ratnamohan | performers-makers Etuwe Bright Junior, Aloys
Kwaakum, Lateef Babatunde, John Obi Agbo | media kunstenaar Frederick
Rodrigues | dramaturgie Kristof Persyn | licht, techniek Hanne Dick |
productie A Cultured Left Foot VZW, Monty Kultuurfaktorij | spreiding
Jonathan Offereins | met financiële steun van Provincie Antwerpen en
StadAntwerpen | met sbteun van London International Festival of
Theatre en Explosive! Festival, Bremen

 

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie