Dag van de Marrons

Afrovibes Festival 2018
6 okt
18:00
  • za 6 okt
    18:00 - 18:45
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

U kunt deze dag meemaken als u een passe-partout heeft voor Afrovibes op zaterdag 6 oktober (voor tickets klik op de gekleurde tekst)

Marrondag: De Aluku’s

Kula Skoro brengt jaarlijks rondom De Dag van de Marrons (10 oktober) een nieuw theaterstuk uit die inzicht geeft in de Marroncultuur van Suriname. Een cultuur die ook wel het best bewaarde stukje Afrika buiten Afrika word genoemd. Boni, Baron en Jolicour zijn vrijheidsstrijders van bijna mythische proporties. Maar… Aluku was de vaderfiguur die de leefgemeenschap stichtte en de vrouwen hielden haar draaiende. Kula Skoro brengt een ode aan deze vrouwen voor Marrondag 2018.

Black Ladies Talk
Het platform Black Ladies Talk ( >10.000 leden) host een talkshow met als gasten o.m. filmproducent Rasheida Adrianus, theatermaker Jose Tojo en onderwijsexpert Carmen Kooks-Dunand. Het onderwerp dat centraal staat is de uitdaging van het doorgeven van de Afro-Surinaamse cultuur aan de volgende generatie. Uw gastvrouw is Anita Abaisa.


Afterparty met Young Cosje
Een Surinaamse band met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In 1987 werd de band opgericht na een voetbalwedstrijd, doordat het winnende elftal mocht wat spelen op muziekinstrumenten. De belangstelling bij het jammen was groot en het elftal verzon ter plekke een naam voor de band. Ze vernoemden zich naar de band van hun oudere neven, genaamd Cosje (Cosmo Stars). Young Cosje speelt 'kaseko', traditioneel Surinaamse muziek, maar beperkt zich hier niet toe: ook stijlen als kawina, soca, salsa en reggae behoren tot hun repertoire.

 

Met uw Afrovibes passe-partout kaart voor de Dag van de Marrons heeft u ook toegang tot de de andere Afrovibes festival programma's zoals de fashion performance Black Tie van designer Lesiba Mabitsela (wel aanmelden)en de moderne Zuid-Afrikaanse dansvoorstelling BACK.

Onderdeel van het Afrovibes Festival
Afrovibes festival brengt voor de vijftiende editie jonge pioniers en gevestigd talent in theater, dans, muziek en design uit Afrika naar Nederland. Afrovibes laat het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek. Het festival is van 4 t/m 14 oktober in Nederland in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Moderne, actuele en vernieuwende theater- en dansvoorstellingen, muziek en film uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika zijn tijdens Afrovibes te zien. Centraal staan actuele ontwikkelingen in theater en dans die daar plaatsvinden.

LAND
Het festival thema van dit jaar is LAND. Land wordt vaak enkel gezien als materiaal. Als de grond, de aarde waarop wij wonen. Maar land is zoveel meer, letterlijk en metaforisch. Mensen hebben een emotionele en spirituele verbinding met het land dat ze bewonen. Land is onderdeel van je identiteit. Ook migratie, exploitatie of bescherming van het land dat je bewoont zijn zowel in Afrika als in Europa actuele onderwerpen. Hedendaagse Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars laten ons zien wat LAND voor hen betekent.

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de Black Achievement Month
De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de Black Achievement Month een podium aan zwarte rolmodellen en de bijzondere prestaties die zij leveren. De Black Achievement Month vindt plaats van 29 september t/m 29 oktober in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie