Stil de tijd

Matzer
4 okt
20:15
  • do 4 okt
    20:15 - 21:20
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

Een voorstelling geïnspireerd op de boeken Stil de tijd en Kairos van Joke J. Hermsen. In Stil de tijd wordt de strijd tussen twee godenbroers belicht; Kairos, de onterecht vergeten en ondergesneeuwde god van het juiste moment en zijn broer Chronos, die ons al jaren in de greep heeft met zijn kloktijd. Een voorstelling die je laat inzien hoe relatief die dwingende wijzers van de klok eigenlijk zijn.

Stil de tijd - Het Nationale Theater
Stil de tijd - Het Nationale Theater
Stil de tijd - Het Nationale Theater

Lummeltijd, sjoemeltijd, niksen en vervelen…en tegelijkertijd een meer geïnspireerde invulling van onze dagen; dat zou toch heerlijk zijn. Kairos, god van het juiste moment, zou ons hiervoor maar wat graag bij de hand nemen. Maar hij leeft al sinds mensenheugenis in de schaduw van zijn broer, Chronos. Als machtige god van de kloktijd, heeft hij de teugels stevig in handen. Hij dwingt ons te leven volgens de wijzers van de klok. Terwijl Kairos ons zo graag wil laten luisteren naar die bevlogen momenten van inspiratie, inzicht en schoonheid. Die momenten waar het echt om gaat in het leven. Daarom klimt hij nu op de barricade van de tijdsbeleving.

 

Stop.

Durf te stoppen

Niks te doen.

Niks.

Zo veel je kan. Zo vaak je kan. Zo vaak je durft.

Niks te doen.

En kijk dan naar wat er gebeurt.

 

Stil de tijd, naar een humoristische en vlijmscherpe tekst van auteur en Louis d’Or-winnaar Peter De Graef, is een solo gespeeld door Colombina-winnares Nanette Edens. Met live-muziek, gecomponeerd door Helge Slikker, in een decor van wereldvermaard designer Maarten Baas. Een voorstelling die je laat inzien hoe relatief die dwingende wijzers van de klok eigenlijk zijn.

Een paar jaar geleden werd Madeleine Matzer, net als zovelen, op haar hielen gezeten door de tijd. Toen ze ‘Stil de tijd’ en ‘Kairos’ van Joke Hermsen las, realiseerde ze zich dat het hoog tijd is om wat Kairos-tijd toe te laten in ons leven. Stil de tijd is mede geïnspireerd op bovenstaande boeken.

Recensies

“Stil de tijd is op een prettige manier lichtzinnig: licht en zinnig en verre van ondoordacht.”
★★★★ Trouw

"Vol vuur gaat Edens de strijd aan tegen de voortschrijdende tijd, bijgestaan door contrabassiste Jet Stevens en violiste Tessa Zoutendijk."
AD

Credits

tekst Peter De Graef
regie Madeleine Matzer
spel Nanette Edens en 2 muzikanten

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie