De wereld volgens John

Het Nationale Theater
28 mei
-
8 jun
Data & tickets

“Magistrale voorstelling” Trouw ★★★★★

Jan K., een doodgewone Haagse jongen, vecht voor het vreugdevuur, zijn buurt en zijn waardigheid. Maar tegen een doodzieke vader, deurwaarders en de komst van een luxe resort is het moeilijk opboksen. Dan verschijnt de knappe journaliste Kim in Jans leven. In De wereld volgens John neemt talkradio-host John u mee in het ongelooflijke, ware verhaal van ‘De Held van Duindorp’. Een verhaal over dromen, de drang naar erkenning en een ultieme wanhoopsdaad.

“Joris Smit speelt de rol van zijn leven als Jan K., boos, bleek, wanhopig en aandoenlijk” de Volkskrant

Beginpunt van de voorstelling is dat vreugdevuurbouwer Jan K. uit Duindorp zichzelf moedwillig heeft opgesloten in het gorillaverblijf van Blijdorp. En: er is in Duindorp een illegaal gebouwd vreugdevuur omgevallen, met een dodelijk slachtoffer tot gevolg. Populist John Landschot gaat in zijn talkradioshow op onderzoek uit naar wat Jan K. dreef tot deze wanhoopsdaad. Beetje bij beetje wordt de reden onthuld waarom deze Haagse jongen zijn krachten wil meten met een aap en waarom midden in de zomer een illegaal vreugdevuur moest worden gebouwd.

 

“Een vertelling die je machteloos aan je stoel kluistert.” Noordhollands Dagblad


Spin-off van The Nation
De wereld volgens John is genoemd naar het (im)populaire personage John Landschot uit The Nation (gespeeld door Bram Coopmans). Landschot, de populistische politicus uit aflevering 2 van The Nation keert samen met een aantal personages uit The Nation terug in De wereld volgens John.
The Nation niet gezien? Geen probleem! De wereld volgens John is van begin tot eind goed te volgen voor iedereen die The Nation niet gezien heeft.

“Magistrale voorstelling” Trouw ★★★★★

Onderdeel van:
Het Nationale Theater

Recensies

Trouw ★★★★★
“Magistrale voorstelling”

“Zeldzaam: een fonkelende voorstelling, die je ook machteloos laat voelen.”

Noordhollands Dagblad
“De wereld volgens John tintelt en bruist, maakt je aan het lachen en zet aan tot nadenken.”

Parool
"Alles prachtig uitvergroot in De wereld volgens John." 

Theaterkrant 

"Joris Smit vlamt." 

Volkskrant
“Coopmans speelt de talkshowhost John met een timing, snelheid en een tekstbehandeling waar je u tegen zegt.”
“Joris Smit speelt de rol van zijn leven als Jan K., boos, bleek, wanhopig en aandoenlijk – waardoor hij je keer op keer meesleept in zijn scènes”
 
NRC
“De wereld volgens John laat zien hoe een jongen met weinig maatschappelijke kansen totaal klem kan komen te zitten tussen loyaliteit naar de eigen kring, de vernietigende werking van het globale kapitalisme en de sociale codes van de moderne multiculturele samenleving. De makers gaan de duistere extremen van zo’n radicaliseringsproces uit de weg, maar Vos en De Vroedt brengen de voedingsbodem voor extreem-rechts met een empathische blik in kaart.”

Credits

tekst Joeri Vos
concept & regie Eric de Vroedt 
regie assistentie Abdel Daoudi
met Mourad Baaiz, Bilal Bachir, Bram Coopmans, Hein van der Heijden, Emmanuel Ohene Boafo, Vanja Rukavina, Whitney Sawyer, Betty Schuurman en Joris Smit
choreografie Alida Dors dramaturgie Willemijn Barelds, decorontwerp Maze de Boer, muziek en compositie Florentijn Boddendijk en Remco de Jong, video- en lichtontwerp Bernie van Velzen, fotografie Gordon Meuleman, repetitie fotografie Bas de Brouwer

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie