Headroom

Theater Rotterdam
15 okt
-
16 okt
Data & tickets
 • ma 15 okt
  20:15 - 21:30
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 1
  Geweest
 • di 16 okt
  20:15 - 21:30
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 1
  Geweest

"There is no such thing as reality" 

In Headroom nemen theatermakers Boogaerdt/VanderSchoot en Erik Whien je mee op een visuele reis door de duisternis, op zoek naar de ruimte tussen waarneming en verhaal. Kun je in het donker meer zien dan in het licht?

Headroom is genomineerd voor de VSCD Mimeprijs 2018.

Headroom is een hallucinerende beeldentrip, opgebouwd rond de indringende geluidscompositie van Wessel Schrik. In het donker, daar waar het onderbewustzijn regeert en verhalen ontstaan, verschijnen en verdwijnen levende tableaus. Herkenbare situaties opgebouwd uit alledaagse objecten en mensfiguren. Maar de beelden hebben iets bevreemdends en ze spelen met onze perceptie.

Bianca van der Schoot: “Wij vinden het inspirerend om terug te gaan in de duisternis om daar te onderzoeken wat we in het licht niet kunnen vinden. Als wij als mensheid een volgende stap willen zetten, moeten we misschien in die duistere oorsprong, op die plek waar de dromen en verhalen van de mensheid geboren worden, beginnen.”

Headroom komt tot stand in een gelegenheidssamenwerking binnen de artistieke kern van Theater Rotterdam, tussen vaste makers Erik Whien en Boogaerdt/VanderSchoot. Whien zoomt met zijn regies vaak in op de kleinmenselijke realiteit en legt zo verborgen verhalen bloot. Boogaerdt/VanderSchoot koesteren het niet-weten en creëren razendsnel associatieve werkelijkheden die ze soms even snel weer laten ontploffen. De spanning tussen deze twee werkwijzen is voelbaar in Headroom.
 

Recensies

Volkskrant ★★★★
“Met wonderlijke behendigheid is het toneelbeeld steeds op onnavolgbare wijze omgetoverd in een ander. Zo trekt ruim een uur lang een boeiende sequentie van beelden en composities voorbij, die een eigen leven gaan leiden als in een rare droom. Echt een bijzondere ervaring”

Theaterkrant ★★★★
Een virtuoos uitgevoerd waagstuk. Het acteerwerk is van zo’n virtuoze precisie dat het unheimisch wordt. De spanning tussen de werkwijze van de twee makers levert een raadselachtig en intrigerend resultaat op. Dankzij de zorgvuldige opbouw en het uitmuntend spel slagen de makers van Headroom in hun opzet: het publiek frustreren, maar tegelijkertijd mateloos boeien”

Credits

Idee en concept Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot en Erik Whien
Met Joep van der Geest, Sanne den Hartogh, Erik Whien e.a.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie