People, Places & Things

Toneelgroep Oostpool
26 feb
-
28 feb
Data & tickets
 • di 26 feb
  20:15 - 22:35
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 1
  Geweest
 • wo 27 feb
  20:15 - 22:35
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 1
  Geweest
 • do 28 feb
  20:15 - 22:35
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 1
  Geweest

We hebben tegenwoordig alle kansen en toch zijn er steeds meer mensen die vastlopen. Als alles mogelijk is, ben je zelf je grootste vijand. People Places & Things is een actuele en aangrijpende voorstelling over falen en weer opstaan in een wereld waarin de waarde van je leven wordt bepaald door het succes dat je hebt. Over toe moeten geven dat het niet meer gaat en dat je het niet alleen kunt. Kwetsbaar, herkenbaar en persoonlijk.

"We moeten inzien dat we het verleden niet kunnen veranderen, maar de toekomst wel." | Marcus Azzini, regisseur people, places & Things

Jong, intelligent, knap, succesvol en gebroken
Hannah Hoekstra speelt Emma. Jong, intelligent, knap en succesvol. In een wereld waarin alles kan en mag, en goed niet goed genoeg is, lijkt het deze rising star voor de wind te gaan. Maar niets is wat het lijkt. Emma houdt zich staande op een cocktail van drugs en alcohol, terwijl de mensen om haar heen vanaf de zijlijn moeten toekijken hoe ze langzaam wegglijdt. En uiteindelijk breekt. People, Places & Things gaat niet zozeer over haar burn-out, maar over haar gevecht om weer gezond te worden. En hoe belangrijk het is een tweede kans te krijgen en te geven.

“Zelfmedicatie is de enige manier om te overleven in een wereld die kapot is.” | Emma

Een ongekend succes
De jonge schrijver Duncan McMillan is er als geen ander in geslaagd een stuk te maken in de taal die we nu spreken, over de tijd waarin we nu leven. In Londen was People, Places & Things (2014) al een ongekend succes en trok het internationaal de aandacht. “Meeslepend, hartverscheurend… eindeloos vindingrijk,” schreef The New York Times. Marcus Azzini (Romeo en Julia, Angels in America) haalt de voorstelling naar Nederland en kiest voor een topcast bestaande uit Gouden Kalf winnares Hannah Hoekstra, tweevoudig Theo d’Or winnares Ariane Schluter, Loek Peters, André Dongelmans e.a.

“Je bent niet alleen, je bent niet raar, je komt er doorheen, en je moet gewoon even volhouden. Dat is helemaal niet cool of hip om te zeggen, maar ik meen het wel.” - Duncan MacMillan, schrijver People, Places & Things

Op dinsdag 26 februari wordt er een verdiepend nagesprek aangeboden in de zaal met Bani Da Lama en Julia Szczcerbowicz.

Daar waar de voorstelling speelt met de verbeelding, is daar ook de realiteit. Iedereen heeft op de een of andere manier met verslaving te maken (gehad). Misschien ben je in herstel, misschien ken je iemand met een verslaving. Tijdens het repetitieproces is er gesproken met bijzondere mensen die stuk voor stuk een kijkje in hun leven gaven samen met hun is er een nagesprek vormgegeven. Wij stellen ze graag aan je voor.

Bani Da Lima is manager behandelzaken bij Jellinek Minnesota. Hij heeft gedurende het repetitieproces cast en crew een unieke kijk gegeven in de wereld van verslaving en herstel. Jellinek Minnesota helpt mensen met een verslaving uit heel Nederland. Deze behandelmethode is in Amerika ontwikkeld en heet het Minnesotamodel. Dit is ontstaan vanuit de 12 stappen van de zelfhulpgroep AA (Anonieme Alcoholisten). De methode is gebaseerd op spirituele waarden als respect, eerlijkheid, openheid en verbondenheid. Wereldwijd is dit de meest gebruikte behandeling voor verslaving.

Renee Kelder (1985) is auteur, columnist en gastspreker verslaving. In 2014 debuteerde ze met ‘De Parttime-junkie’ (Uitgeverij Prometheus), een veelbesproken autobiografisch boek over de drug GHB, waarvan zij op eigen kracht afkickte. In 2018 verscheen een hernieuwde uitgave bij Meulenhoff Boekerij. Renee studeerde in 2015 af als humanistisch geestelijk verzorger aan de Universiteit voor Humanistiek. In haar onderzoeksscriptie onderzocht zij of zingeving een rol speelt in GHB-afhankelijkheid.

 

Lees hier ook het interview met Hannah Hoekstra.
 

Recensies

De Volkskrant ⭐⭐⭐⭐⭐

"Volmaakt theater dat je tegelijkertijd doet snikken en schaterlachen."

"People, Places & Things is ook een ode aan het theater en vooral aan de verbeelding: misschien wel het enige duurzame tegengif tegen de pijn van het bestaan."

"People, Places & Things van de Engelse toneelschrijver Duncan Macmillan is een verbluffende evenwichtsoefening. Het stuk is even schokkend als hilarisch, en minstens zo ontroerend als intelligent. Hannah van Wieringen maakte een puntgave vertaling voor Toneelgroep Oostpool en regisseur Marcus Azzini en een paar ijzersterke acteurs maken daar welhaast volmaakt theater van, dat je tegelijkertijd doet snikken en schaterlachen. Zelden ervoer ik bij een voorstelling zo’n snelle opeenvolging van vreugde en verdriet. De grondtoon is somber, met hier en daar een sprankje troost, en de lach als hoognodige verlichting."

"People, Places & Things heeft het vermogen je diep te raken. Op heel veel vlakken"

 

NRC ⭐⭐⭐⭐

"Hannah Hoekstra speelt imponerende, knappe hoofdrol in één van de betere voorstellingen van dit seizoen."

"Hannah Hoekstra imponeert als worstelende high class-verslaafde."

 

Theaterkrant

"Pijn en onmacht wordt op indrukwekkende wijze voelbaar gemaakt door Hannah Hoekstra, die in een grote variatie van speelstijlen alle Emma’s vertolkt en in een ware tour de force vrijwel constant op het podium staat." 

"Een magische groepswaan."

 

Het Parool 
"Emma is een intense, technisch gecompliceerde rol, waanzinnig knap gespeeld door Hannah Hoekstra die alle registers van wanhoop en manipulatie opentrekt" 

 

Trouw ⭐⭐⭐⭐⭐

"Dit stuk heeft alles in zich om een hedendaagse klassieker te worden."

"Geluisterd en gezien worden, dat redt een leven."

Credits

Tekst Duncan Macmillan
Vertaling Hannah van Wieringen
Regie Marcus Azzini
Spel André Dongelmans, Hannah Hoekstra, Thomas Höppener, Loek Peters, Ariane Schluter, Belinda van der Stoep en Simme Wouters
 

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie