Scènes uit een huwelijk

Internationaal Theater Amsterdam (ITA)
13 sep
-
15 sep
 • do 13 sep
  19:30 - 23:10
  Koninklijke Schouwburg, Den_Haag
  Grote Zaal
  Geweest
 • vr 14 sep
  19:30 - 23:10
  Koninklijke Schouwburg, Den_Haag
  Grote Zaal
  Geweest
 • za 15 sep
  19:30 - 23:10
  Koninklijke Schouwburg, Den_Haag
  Grote Zaal
  Geweest

Sinds 2005 verovert Scènes uit een huwelijk waar ook ter wereld de harten van het publiek én van de internationale pers. Tijdens deze bijzondere theaterervaring verplaatst het publiek zich per scène op het toneel van de Koninklijke Schouwburg, terwijl de twee hoofdrolspelers Johan en Marianne simultaan gespeeld worden door drie acteurskoppels van verschillende leeftijden. Hierdoor is de toeschouwer getuige van verleden, heden en toekomst van een liefdespaar. De gerenommeerde Britse krant The Guardian riep de voorstelling in 2013 uit tot een van de tien beste voorstellingen van het jaar.

Johan en Marianne lijken het perfecte koppel. Ze zijn getrouwd, hebben kinderen en hun carrières zijn succesvol. Als Johan op een dag vertelt dat hij een andere vrouw heeft ontmoet, is hun huwelijk voorbij. In zes scènes volgen we hun helletocht, van de eerste kleine wrijvingen tot een ultiem fysiek gevecht.

Scènes uit een huwelijk
is een bijzondere theaterervaring. Het publiek verplaatst zich per scène, terwijl Johan en Marianne simultaan gespeeld worden door drie acteurskoppels van verschillende leeftijden. Hierdoor is de toeschouwer getuige van verleden, heden en toekomst van een liefdespaar. Door de hoge mate van intimiteit – de confrontaties vinden slechts op enkele meters van het publiek plaats – krijgt de bezoeker de sensatie door een vergrootglas alle processen van een ontwricht huwelijksleven te zien. Het voelt alsof men in de huiskamer van Johan en Marianne zit.

"Ik heb een zekere genegenheid opgevat voor deze mensen terwijl ik met ze bezig was. Ze vertellen een hoop nonsens en zeggen nu en dan iets zinnigs. Ze zijn nerveus, gelukkig, egoïstisch, dom, vriendelijk, wijs, opofferend, aanhankelijk, kwaad, lief, sentimenteel, onuitstaanbaar en beminnelijk." – Ingmar Bergman

Regisseur Ivo van Hove vindt in het huwelijk alle facetten terug om de maatschappij beter te begrijpen: "Scènes uit een huwelijk laat zien hoe moeilijk het is om lief te hebben en samen te leven."

Tip van de programmeur Marijtje Pronk
Laat u niet in verwarring brengen door de naam van het gezelschap: Internationaal Theater Amsterdam is de nieuwe naam van het internationaal befaamde gezelschap Toneelgroep Amsterdam, dat onder artistieke leiding staat van niemand minder dan Ivo van Hove, die dit stuk regisseerde. Alhoewel Bergmans verfilming het meest bekend is, schreef hij ook dit succesvolle theaterstuk. De spectaculaire versie van Ivo van Hove werd door The Guardian uitgeroepen tot een van de tien beste voorstellingen van 2013. Celia Nufaar werd onderscheiden de Colombina voor beste vrouwelijke bijrol.

Ik zag de voorstelling enkele jaren geleden, het is echt een toneel-spektakelstuk, met maar liefst elf topacteurs, dat als een rollercoaster aan je voorbij gaat. Het publiek neemt plaats óp het toneel, dicht op de scène, en ziet in verschillende groepen simultaan telkens een andere fase uit het huwelijk van Johan en Marianne. De timing van het stuk zit als een Zwitsers meester-uurwerk in elkaar, waardoor je op het puntje van je stoel blijft zitten.
Mis het niet!

Nederlands gesproken met Engelse boventiteling.

Recensies

"Until the last minutes of this superbly acted, four-hour version, I was completely gripped."
★★★★ The Guardian

"An audacious re-imagining of Bergman that strikingly lays bare the knotty complexities of human nature and relationships."
★★★★ Time Out London

"…fraaie momenten van intens toneelspel"
Volkskrant

"Captivating and refreshingly different, Toneelgroep Amsterdam will render you speechless. This is vital viewing."
★★★★★ Plays to see

"Van Hoves vernieuwende theatertaal dwingt als altijd respect af"
Parool

Credits

regie Ivo van Hove
van Ingmar Bergman
met Alwin Pulinckx, Claire Bender, Bart Slegers, Camilla Siegertsz, Hugo Koolschijn, Janni Goslinga, Celia Nufaar, Charlie-Chan Dagelet, Benjamin de Wit, Maartje van de Wetering

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie