Eerlijk gezegd: Joris Luyendijk in gesprek met Alfred Birney

Joris Luyendijk & Alfred Birney
18 mei
20:15
  • vr 18 mei
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1
    Geweest

Joris Luyendijk gaat in gesprek met beroemde auteurs. De tweede editie van Eerlijk gezegd  vindt plaats op vrijdag  18 mei met Alfred Birney.

Zowel Luyendijk als Birney sparen de onderwerpen in hun boeken niet.  De noodzaak om eerlijk te zijn: eerlijk tegenover zichzelf, eerlijk te zijn tegenover hun vaders en families, gecombineerd met het talent van de verbeeldingskracht die hun schrijverschap eigen is, levert indringende boeken op waaraan niet te ontsnappen valt.

Alfred Birney

Nieuwsgierig naar zijn drijfveren en op zoek naar een gedeelde mentaliteit gaat Joris Luyendijk in gesprek met Alfred Birney. De auteur die in 2017 plotseling een landelijke bekendheid word door de toekenning van de Libris Literatuurprijs voor De tolk van Java, waarin hij op indrukwekkende wijze, meedogenloos het portret van zijn vader schildert die in achtereenvolgende oorlogsconflicten in Indonesië de kant van het geweld kiest. Genadeloos verhaalt Birney van de gebeurtenissen en schetst hij daarbinnen het karakter van de man waarmee hij als zoon gedurende zo'n lange tijd strijd levert.

 

 

Joris Luyendijk

Je kijkt uit je vliegtuigraampje en je ziet dat de motor in brand vliegt. De stewardessen doen gewoon voort alsof er niets aan de hand is. Je loopt naar voren, duwt iemand uit de weg en als de deur van de cockpit open gaat blijkt dat er niemand in zit.


Met dit beeld slaagde Joris Luyendijk er in 2015 in landelijke bekendheid te verwerven als degene die in één klap voor ons allemaal inzichtelijk maakte hoe ernstig de bankencrisis eigenlijk was. Als antropoloog had hij daarvoor twee jaar lang in de City in Londen gewoond en gewerkt. Op zoek naar de achterliggende mechanismen legde hij de mentaliteit bloot waarmee de internationale financiële wereld het geld- en beleggingsverkeer bestierde. Het meedogenloos eerlijke portret veroorzaakte een schok door de gehele Westerse wereld.

Credits

 Joris Luyendijk en Alfred Birney

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie