Eerlijk gezegd: Joris Luyendijk in gesprek met Griet Op de Beeck

Joris Luyendijk & Griet Op de Beeck
wo 25
april
  • wo 25 apr
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

Joris Luyendijk gaat in gesprek met beroemde auteurs. De eerste editie van Eerlijk gezegd vindt plaats op woensdag 25 april met Griet Op de Beeck.

Zowel Luyendijk als Griet Op de Beeck sparen de onderwerpen in hun boeken niet. De noodzaak om eerlijk te zijn: eerlijk tegenover zichzelf, eerlijk te zijn tegenover hun vaders en families, gecombineerd met het talent van de verbeeldingskracht die hun schrijverschap eigen is, levert indringende boeken op waaraan niet te ontsnappen valt.

Foto: Esther Gebuis
Foto: Esther Gebuis
Foto: Esther Gebuis
Foto: Esther Gebuis
Foto: Esther Gebuis
Foto: Esther Gebuis

De cast

Griet Op de Beeck

Nieuwsgierig naar haar drijfveren en op zoek naar een gedeelde mentaliteit gaat Joris Luyendijk daarom met Griet Op de Beeck in gesprek. Op de Beeck heeft direct vanaf haar debuut Vele Hemels boven de zevende in 2013 furore gemaakt als bestsellerauteur. Haar laatste boek, Het beste dat we hebben, waarin ze openhartig over het seksueel misbruik door haar vader vertelt, deed veel stof opwaaien. Opvallend is dat vrijwel al het werk van Op de Beeck in bewerkte versies in de theaters wordt opgevoerd. Een bijzonderheid die wellicht te verklaren is uit haar theaterachtergrond. Van origine is Griet op de Beeck dramaturg.

 

Joris Luyendijk

Je kijkt uit je vliegtuigraampje en je ziet dat de motor in brand vliegt. De stewardessen doen gewoon voort alsof er niets aan de hand is. Je loopt naar voren, duwt iemand uit de weg en als de deur van de cockpit open gaat blijkt dat er niemand in zit.

Met dit beeld slaagde Joris Luyendijk er in 2015 in landelijke bekendheid te verwerven als degene die in één klap voor ons allemaal inzichtelijk maakte hoe ernstig de bankencrisis eigenlijk was. Als antropoloog had hij daarvoor twee jaar lang in de City in Londen gewoond en gewerkt. Op zoek naar de achterliggende mechanismen legde hij de mentaliteit bloot waarmee de internationale financiële wereld het geld- en beleggingsverkeer bestierde. Het meedogenloos eerlijke portret veroorzaakte een schok door de gehele Westerse wereld.
 

 

Credits

 Joris Luyendijk en Griet Op de Beeck