Het jaar van de kreeft

Toneelgroep Amsterdam
29 nov
-
30 nov
Data & tickets
 • wo 29 nov
  20:15 - 22:05
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal
 • do 30 nov
  20:15 - 22:05
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal

Het Jaar van de Kreeft is een aaneenschakeling van absurde, tragikomische en fysiek uitputtende scènes tussen twee reddeloze mensen die niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen. 

 

"Als u niet gaat kijken, bent u een dief van uw eigen geluk."
NRC Handelsblad ★★★★★

De cast

Quote

Aaneenschakeling van absurde, tragikomische en fysiek uitputtende scènes.

Twee geliefden zitten gevangen in een onontkoombare spiraal van intimiteit en afstandelijkheid, trots en overgave, leven en dood. Een verhaal zonder romantiek, over twee mensen die de liefde ervaren als een noodlot en een missie.

De roman van Claus is een rollercoaster. In korte hoofdstukken schetst hij het portret van twee mensen die niet met, noch zonder elkaar kunnen. In provocerende, ontroerende en poëtische scènes zijn we getuige van de ontreddering die een grote passie veroorzaakt. Claus slaagt erin om een verhaal dat in de handen van mindere schrijvers een pulproman zou opleveren, op te tillen tot een existentieel drama over levensangst en doodsdrift. Balancerend tussen pathos en humor creëert hij twee onvergetelijke personages in een liefdesverhaal dat van alle tijden is.

 

De pers over Het Jaar van de Kreeft

 

"Vederlicht, frapperend en vloeiend, in de vaste hand van regisseur Luk Perceval. Hij had een idee, een gewaagd idee: niet imiteren, maar transformeren; de geest, de ziel van het werk van een ander genie eren door de schoonheid van het lichaam op de plaats van de woorden te zetten. Die operatie is volmaakt geslaagd."
NRC Handelsblad ★★★★★

 

"Maria Kraakman en Gijs Scholten van Aschat hebben zich de afwijkende, uiterst fysieke speelstijl magnifiek eigen gemaakt. Ze slepen je mee in hun rauwe, intense. maar bovenal kwetsbare spel van aantrekken en afstoten."
De Telegraaf

 

"Het is fascinerend om twee van de beste tekstacteurs van Nederland zich zo schaamteloos fysiek op hun rol te zien werpen. Zeker Kraakman weet fenomenaal een verward, gelaagd en ongrijpbaar personage neer te zetten dat je gevoelsmatig wel degelijk begrijpt."
Trouw ★★★★
 

Aaneenschakeling van absurde, tragikomische en fysiek uitputtende scènes.
de Groene Amsterdammer

Credits

van Hugo Claus
regie Luk Perceval
met Maria Kraakman, Gijs Scholten van Aschat & Jeroen van Veen