Schwalbe zoekt massa

Theatercollectief Schwalbe
do 24
mei
  • do 24 mei
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

Het uitgangspunt van Schwalbe zoekt massa is even eenvoudig als overdonderend: tientallen mensen, jong en ouder, klein, groot, dik of mager, vullen het speelvlak.

Meedoen aan de massa kan! Het is een leuke, unieke ervaring.

 

 

De cast

Quote

Winnaar van de BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2014

'Plots ziet het overal zwart van de mensen en komen er steeds meer bij, alsof de straten maar één richting kennen. De meerderheid weet niet wat er is gebeurd, maar ze haast zich naar de plaats waar de meeste anderen zijn.' - uit ‘Massa en macht’ van Elias Canetti

Individuen, maar ook deel van één organisme dat zich in beweging zet voor een rondgang van een uur. Ze vertragen of versnellen, een enkeling maakt zich los uit de menigte om er dan weer in terug te keren. Hun voeten zorgen voor de soundscape.

De toeschouwer ziet een mensenmassa voorbij trekken als een vaart der volkeren: gedreven, dapper, aanstekelijk, energiek. Rond en rond rennen ze, zo hard als mogelijk. Soms pakt iemand de hand van de andere om sneller te kunnen gaan. Soms beweegt de massa rakelings langs de wanden van het theater. Er waait een wind door de theaterzaal; die doet het stof opwaaien. Als een grote draaikolk maakt de massa een hypnotische draaiing, in een eindeloze baan om een onzichtbaar middelpunt.

Het jonge gezelschap Schwalbe trok vanaf hun afstudeervoorstelling in 2008 onmiddellijk de aandacht en speelt sindsdien in binnen- en buitenland. Voor ‘Schwalbe zoekt massa’ breidt het collectief zich tijdelijk uit met 35 mensen. En, in elke stad zoekt Schwalbe 65 anderen om met hen op het podium te rennen.

"Zeventig spelers in een ruimte van tien vierkante meter, je kunt het je haast niet voorstellen. Klein, lang, jong, oud, dik, dun; de groep vertegenwoordigt alle maten, leeftijden en culturen. Maar wat precies het concept is van Schwalbe zoekt massa is eigenlijk doodzonde om te beschrijven. Je kunt het maar beter ervaren!” **** Theaterkrant

“Het is fascinerend hoe lang je naar deze bewegende lichamen kunt kijken. Zo simpel, zo direct, een choreografie van een massa.”
**** Parool

Schwalbe is een theatercollectief bestaande uit zes spelers en makers. Ons werk is fysiek van aard. Iedere voorstelling vertrekt vanuit het lichaam. Het lijfelijke wordt op de spits gedreven en toont zich in extreme omstandigheden grillig en onvoorspelbaar. We vangen het live aspect en het onverwachte in een theatrale setting. Op de grens van theater en performance zoeken we naar echtheid.

Winnaar van de BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2014