Zohre, een Afghaans Nederlandse soap

Marjolijn van Heemstra
wo 16
mei
  • wo 16 mei
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

In november 2015 belt de Afghaanse vluchtelinge Zohre Norouzi aan bij theatermaker Marjolijn van Heemstra met de vraag of ze mag blijven slapen. Na wat getwijfel gaat de deur open en wordt er een deken op de bank gelegd. Er is een gezamenlijk ontbijt, er is ongemak en stilte en dan langzaam maar zeker is er steeds meer.

De cast

Quote

‘De vanzelfsprekenheid waarmee de vrouwen naast elkaar zitten bewijst dat het wel degelijk kan; integreren’

Onderdeel van:
Bijgeboekt

In Zohre, een Afghaans Nederlandse soap doen Zohre en Marjolijn samen verslag van het jaar dat voorbijging sinds Zohre voor het eerst bij Marjolijn op de bank sliep. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen.

Een jaar vol telefoontjes met onwillige instanties en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis op het dak van Zohre’s flat in Alphen aan den Rijn waar je nooit de sterren ziet. Een openhartige voorstelling over kleine levens in het licht van gigantische problemen met als leidraad een verdwenen Afghaanse soap.

Zohre, een Afghaans Nederlandse soap is een journalistiek theaterproject over de vluchtelingencrisis en de moeizame integratie van nieuwkomers in Nederland. Waarom is het zo moeilijk om hier een nieuw leven op te bouwen? Waar gaat het mis? En hoe help je een vluchteling nou eigenlijk echt?

Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de voorstellingen Jeremia en Als ik de liefde niet heb. In Trouw schrijft zij een wekelijkse column over het moderne leven van kersverse ouders. In mei wordt haar nieuwste roman “En we noemen hem” uitgebracht bij Das Mag Uitgevers.

In de pers:
‘Verslavend’ ****De Volkskrant
‘Belangwekkend pamflettheater’ **** NRC
‘De vanzelfsprekenheid waarmee de vrouwen naast elkaar zitten bewijst dat het wel degelijk kan; integreren’ **** Parool
‘Schurend en ontroerend’ **** Theaterkrant
‘Een pijnlijk menselijk verslag van onvermogen’ **** Trouw

In de aanloop naar de voorstelling is Operatie Zohre van start gegaan, waarin we onderzoeken hoe vluchtelingen een plek kunnen krijgen in onze maatschappij. Wat is er voor nodig om je thuis te voelen? En hoe doe je dat nou eigenlijk echt, integreren? Zohre zoekt het uit. Ze duikt in de bureaucratische kantoorwereld van de instanties die haar het leven moeilijk maken, zoals de gemeente en de belastingdienst. ‘Operatie Zohre’ is sinds januari 2017 te volgen op Facebook.

Credits

tekst: Marjolijn van Heemstra
spel: Zohre Norouzi, Marjolijn van Heemstra
(eind)regie: Erik Whien
dramaturgie: Liet Lenshoek
stage regie en research: Sara de Monchy
decor, kostuum- en lichtontwerp: Wikke van Houwelingen en Marloes van den Hoek geluidontwerp: Roald van Oosten
contextprogramma: Matthea de Jong, Anneloor van Heemstra, Zohre Norouzi, Sara de Monchy