Zohre, een Afghaans Nederlandse soap

Marjolijn van Heemstra
16 mei
20:15
  • wo 16 mei
    20:15 - 21:30
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

In november 2015 belt de Afghaanse vluchtelinge Zohre Norouzi aan bij theatermaker Marjolijn van Heemstra met de vraag of ze mag blijven slapen. Na wat getwijfel gaat de deur open en wordt er een deken op de bank gelegd. Er is een gezamenlijk ontbijt, er is ongemak en stilte en dan langzaam maar zeker is er steeds meer.

In Zohre, een Afghaans Nederlandse soap doen Zohre en Marjolijn samen verslag van het jaar dat voorbijging sinds Zohre voor het eerst bij Marjolijn op de bank sliep. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen.

Een jaar vol telefoontjes met onwillige instanties en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis op het dak van Zohre’s flat in Alphen aan den Rijn waar je nooit de sterren ziet. Een openhartige voorstelling over kleine levens in het licht van gigantische problemen met als leidraad een verdwenen Afghaanse soap.

Zohre, een Afghaans Nederlandse soap is een journalistiek theaterproject over de vluchtelingencrisis en de moeizame integratie van nieuwkomers in Nederland. Waarom is het zo moeilijk om hier een nieuw leven op te bouwen? Waar gaat het mis? En hoe help je een vluchteling nou eigenlijk echt?

Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de voorstellingen Jeremia en Als ik de liefde niet heb. In Trouw schrijft zij een wekelijkse column over het moderne leven van kersverse ouders. In mei wordt haar nieuwste roman “En we noemen hem” uitgebracht bij Das Mag Uitgevers.

 

In de aanloop naar de voorstelling is Operatie Zohre van start gegaan, waarin we onderzoeken hoe vluchtelingen een plek kunnen krijgen in onze maatschappij. Wat is er voor nodig om je thuis te voelen? En hoe doe je dat nou eigenlijk echt, integreren? Zohre zoekt het uit. Ze duikt in de bureaucratische kantoorwereld van de instanties die haar het leven moeilijk maken, zoals de gemeente en de belastingdienst. ‘Operatie Zohre’ is sinds januari 2017 te volgen op Facebook.

Recensies

NRC ★★★★
"Beide actrices laten met treffend spel zien dat ze onderling het lang niet altijd eens zijn en dat er zelfs wrevel ontstaat bij Zohre jegens de goedbedoelende Van Heemstra."

Trouw ★★★★
"Een pijnlijk menselijk verslag van onvermogen en de behoefte aan verbondenheid." 

Volkskrant ★★★★
"Marjolijn van Heemstra heeft de vluchtelingenproblematiek op een mooie manier persoonlijk gemaakt."

Parool ★★★★
"De vanzelfsprekendheid waarmee de twee vrouwen naast elkaar zitten laat zien dat het wel degelijk kan: integreren." 

Theaterkrant ★★★★
"De unieke combinatie van empathie, humanisme, moralisme en zelfkritiek die Van Heemstra in haar stukken weet te leggen komt in Zohre, een Afghaans Nederlandse soap andermaal uitstekend tot zijn recht."

Credits

tekst: Marjolijn van Heemstra
spel: Zohre Norouzi, Marjolijn van Heemstra
(eind)regie: Erik Whien
dramaturgie: Liet Lenshoek
stage regie en research: Sara de Monchy
decor, kostuum- en lichtontwerp: Wikke van Houwelingen en Marloes van den Hoek geluidontwerp: Roald van Oosten
contextprogramma: Matthea de Jong, Anneloor van Heemstra, Zohre Norouzi, Sara de Monchy

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie