Double Bill: Ik ben een dikke bal kern + Je spaart zegels en dan ga je dood

Femke Arnouts
za 13
januari
  • za 13 jan
    20:00 - 21:45
    Zaal 3, Den Haag
    Zaal 3

Femke Arnouts, onlangs afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool is actrice en theatermaker en laat in deze Double Bill haar eerste twee voorstellingen zien.
In een combinatie van zelfgeschreven teksten, theatrale beelden en fysiek spel wil ze de onbeholpen mens laten zien. Iemand die zo hard mogelijk zijn best doet om een manier te vinden hoe in deze complexe wereld te leven.

De cast

Over Ik ben een dikke bal kern
‘Ik ga je nu iets vragen dat is niet niks niks kom nader tot je zelf ga naar binnen binnen in je voel die warme staaf in je die warme staaf van binnen en voel die steeds sterker die warme gloed warme gloed de kern dat is nou de kern je hebt de kern te pakken ga nu verder je gaat heel goed je gaat diep en ver ik heb dit nog nooit iemand zo snel op zien pakken kern en jij zijn één kern en jij zijn één tot het moment dat je alleen nog maar kern bent je innerlijke vormen je uiterlijke zijn en andersom en andersom je uiterlijke vormen zijn je innerlijke jij bent een dikke bal kern jij bent een dikke bal kern voel je dat?’

Ik ben een dikke bal kern ging is een voorstelling over een vrouw die zich isoleert van de samenleving omdat ze niet weet hoe ze zich moet verhouden tot de complexe wereld om haar heen. In deze eenzaamheid vervreemd ze langzaam van elke realiteit.


Over Je spaart zegels en dan ga je dood
‘Het clubje anderen om mij heen begint wat te wiebelen. Ik snap het wel. Ik ben degene die naast het knopje staat. Ik heb allang gedrukt, maar ze willen het me nog een keer zien doen. Zeker de anderen die er net bij zijn komen staan.
Voor mezelf hoef ik het niet te doen, ik heb gedrukt en dat weet ik. Toch doe ik het, want dat doe je nou eenmaal als het rood is. Ik probeer echt van betekenis te zijn. Ik probeer precies zo te drukken als het mannetje op het plaatje bij het knopje.
Na het drukken hoor ik een haast onmerkbare zucht van het clubje anderen om mij heen.
Er wordt weleens gezegd dat die knoppen niet werken, dat ze ons alleen kalmeren en een gevoel van controle geven. Ik geloof dat niet.
Als je ergens op drukt gebeurt er iets. Dat is altijd zo geweest.’

Je spaart zegels en dan ga je dood is een voorstelling over een vrouw die met overgave het huisje-boompje-beestje leven leeft, omdat ze niet weet hoe ze zich anders zou moeten verhouden tot de complexe wereld om haar heen.

Credits

Tekst & Spel Femke Arnouts
Eindregie Paul van der Laan
Geluid & Lichtontwerp Cedric van Daalen
Adviseur Toneelbeeld Kevin Pieterse
Met dank aan Academie voor Theater en Dans, Mats Arnouts

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst