Heidegger/ in zijn hart is niemand democraat

Bo Tarenskeen
wo 21
maart
 • wo 21 mrt
  20:15 - 21:25
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 2
  Eindtijd 21:25
  €14.00
  Geweest

"Uiteindelijk brengt pas de teruggang in de geschiedenis ons in de buurt van wat tegenwoordig eigenlijk gebeurt" - Heidegger, Vom Wesen der Wahrheit.

De cast

Quote

★★★★★ Schijnbaar moeiteloos verbindt hij filosofische vragen met biografische en historische kwesties.” – Theaterkrant

Een professor herinnert zich zijn vriendschap met Martin Heidegger. Zijn hele leven en zijn opvatting van in de wereld zijn, is geïnspireerd op het geniale denken van een van de belangrijkste filosofen van de twintigste eeuw, inspirator van Sartre, minnaar van Arendt, bewonderaar van Hitler, nazi. Hoe valt Heideggers geloof in het fascisme te rijmen met zijn invloedrijke inzicht in wat ons verbindt? Een monoloog over het definiëren van het ondefinieerbare. Over het verlangen te worden gedragen door wat we in de lucht houden, al vallend het vallen bestuderend.

Tarenskeen maakt na Ons vertrouwen is nergens op gebaseerd (2014) opnieuw een solo over wat het betekent met elkaar in de wereld te zijn, en na EICHMANN (2015) en KISSINGER (2017) opnieuw een voorstelling over het 'kwade denken': over intelligentie die de mens vermorzelt, over het hoofd dat de wereld verraadt. Dit keer werkt hij samen met beeldend kunstenaar Roosmarijn Pallandt. Reizend door de woestijnen, oerwouden en bergen van o.m. Japan, Indonesië en Iran onderzoekt zij hoe de structuur van een landschap zich manifesteert in de structuur van ons handelen, ons gedragen, ons herinneren.


Prachtig solotheater over het kwaad! Acteur Bo Tarenskeen goochelt inventief met identiteit. Evenals in zijn eerdere solo’s geeft hij op poëtische, ingetogen wijze vorm aan filosofische vragen.” – NRC Handelsblad ★★★★

Als een zachtaardige dompteur laat hij verschillende materialen en perspectieven tevoorschijn springen en speelt daarbij met zijn eigen positie als schrijver en verteller. Schijnbaar moeiteloos verbindt hij filosofische vragen met biografische en historische kwesties.” – Theaterkrant ★★★★★

 

 

 

Credits

Concept, tekst en spel Bo Tarenskeen
Concept en beeld Roosmarijn Pallandt
Dramaturgie Jellichje Reijnders