Heidegger/ in zijn hart is niemand democraat

Bo Tarenskeen
wo 21
maart
  • wo 21 mrt
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

 Eén van de belangrijkste geesten van de twintigste eeuw. Inspirator van Sartre. Minnaar van Arendt. Bewonderaar van Hitler. Nazi.

De cast

 In een opnieuw door nationalistische krachten verscheurd Europa herinnert een professor zich zijn vriendschap met de beroemde denker Martin Heidegger. Hij bladert door de zwarte schriften en probeert nog één keer te begrijpen wat hij nooit heeft willen accepteren: waarom zijn mentor en goede vriend zich in 1933 aansloot bij de nazipartij, om tot 1945 lid te blijven. Waarom voegde zo’n groot genie zich bij de woedende massa? Wat hoopte hij te vinden in het totalitarisme? Welk antwoord verlangde hij?

Na EICHMANN (i.s.m. De Diamantfabriek) en KISSINGER (i.s.m. Joost de Vries) maakt Tarenskeen opnieuw een voorstelling over het ‘kwade denken’: over intelligentie die de mens vermorzelt, over het hoofd dat de wereld verraadt. Dit keer werkt hij samen met beeldend kunstenaar Roosmarijn Pallandt, die reizend door o.m. Japan, Indonesië en Iran op tactiele wijze onderzoekt hoe het landschap het innerlijk leven bepaalt. Op basis van teksten van Heidegger zal zij de toneelruimte vormgeven.

 “Poëtisch en met toegewijde ernst … Een vernuftig opgebouwde zelfbeschuldiging van een diplomaat” – NRC Handelsblad

“In de fijnzinnige tekst is alles met elkaar verbonden … Tarenskeens vertelwijze is prettig en transparant … Het resultaat is erudiet theater dat interessante gedachten opwerpt” – Het Parool

“Een mooie, cerebrale oefening in denken, met eenvoudige middelen gemaakt … Een monoloog waarin genoeg aan bod komt om nog dagen over na te denken … Knap gedoseerd en mooi ernstig gespeeld” – Haarlems Dagblad

“Ergens zwevend op de grens tussen theater en associatieve poëzie … Biecht, zelfbeschuldiging en zelfrechtvaardiging vormen een onontwarbare kluwen”
– Theaterkrant

Credits

van en door Bo Tarenskeen & Roosmarijn Pallandt  

dramaturgie Jellichje Reijnders