Majakovski / Oktober

De Warme Winkel
vr 24
november
  • vr 24 nov
    20:15
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal

100 jaar na de Oktoberrevolutie smijt De Warme Winkel het werk, leven en tijdgeest van de belangrijkste literaire futurist van Rusland tegen het canvas: Vladimir Majakovski. Naast dichter was hij ook schrijver, zelfmoordenaar, tekenaar en een vernieuwer op veel vlakken. Een schrijvende bonk spieren met het gezicht naar de toekomst. Een nieuwe voorstelling van dit met sterren overladen gezelschap.

Jan Dirk van der Burg.
Jan Dirk van der Burg.

De cast

FUCK DE ELITE. Ze hebben ons land in de uitverkoop gedaan! Kunst voor het volk. REVOLUTIE. De gewone man is verraden. Weg met de zakkenvullers. Het wereldvreemde achterkamertjesnetwerk dat het volk is vergeten. Alles moet anders! Make Russia great again.

 

Politiek

Met Majakovski / Oktober waagt De Warme Winkel zich aan een tijd waarin politiek niet voorbehouden was aan toneelstukjes in de media en handjeklap in vergaderzalen. De tijd waar liefde politiek was. Kunst een politieke daad. Politiek altijd in je huiskamer stond. Politiek met de grote P.


De parallellen tussen het volk dat opstond en de elites om ver wierp in het Rusland van 1917 en in de westerse wereld nu is onontkomelijk, maar steken schril af tegen de verschillen. Het stuk wordt ook een elegie voor de revolutie en het protest. Want waar zijn de vuisten, de vernieuwing, de honger, de glanzend nieuwe futuristische en meedogenloze overtuiging en het grote hart van Majakovski?

 

De Warme Winkel is recentelijk met hun voorstelling De Warme Winkel speelt De Warme Winkel bekroond met de Prijs van de Kritiek 2017 en de Regieprijs 2017.

Credits

concept en spel Dik Boutkan, Vincent Rietveld, Lois Brochez, Annelinde Bruijs, Sara Lâm, Martijn Nieuwerf en Mara van Vlijmen
eindregie Marien Jongewaard
regie assistentie Rebekka Nilsson
scenografie en lichttechniek Julian Maiwald
geluidstechniek Miguel Rodriguez
techniekassistentie Martijn van Nunen
kostuums Bernadette Corstens
muziek Annelinde Bruijs, Rik Elstgeest en Bo Koek