Frank Westerman meets Mohsin Hamid

Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag
za 20
januari
  • za 20 jan
    14:45 - 15:45
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Winternachten festival presenteert een ontmoeting tussen de Pakistaans-Britse schrijver Mohsin Hamid - onlangs voor zijn succesroman Exit West genomineerd voor de Booker Prize 2017 - en schrijver-journalist Frank Westerman, die in zijn boek Een woord, een woord (2016) zoekt naar een weerwoord op terreur.

De cast

Mohsin Hamids roman De val van een fundamentalist (2007) is leerzaam: het maakt duidelijk hoe kwetsend de Westerse manier van doen kan overkomen. En hoe de pure macht van het Westen - afgezien van de vraag of die gerechtvaardigd is - kwaad bloed zet bij mensen die daar met hun talent en intellect deel van uit willen maken. Maar die zich toch weer buitengesloten voelen." Dit schreef Leonie Breebaart in Trouw bij het bespreken van de bestseller van Mohsin Hamid.

Thema van het gesprek tussen Hamid en Westerman: kan fictie bijstaan in het begrijpen van onze door terrorisme geteisterde wereld?

Mohsin Hamid (Lahore, 1971) groeide op in de VS en Pakistan. De bestsellerauteur begon tijdens zijn studie aan Harvard aan zijn debuut Moth Smoke (2000). Deze innovatief geschreven roman, waarin een ex-bankier verslaafd raakt aan de heroïne, werd een cult-hit in India en Pakistan en bewerkt voor de Pakistaanse tv. De internationale bestseller De val van een fundamentalist (2007) - over een Pakistaan die zijn topbaan in de VS opgeeft uit teleurstelling in het Westen - werd verfilmd. Na zijn derde roman How to Get Filthy Rich in Rising Asia (2013) volgde Onbehagen en beschaving (2014), een autobiografisch relaas over politiek, cultuur en religie, en Exit West (2017), een roman waarin een verliefd vluchtelingenpaar de hoofdrol speelt. Hamid neemt zijn lezers mee voorbij de angstaanjagende krantenkoppen uit het Westen over een turbulent Oosten, voorbij stereotypen en vooroordelen. Hij schrijft ook voor o.a. The Guardian, The New York Times en The International Herald Tribune.

Frank Westerman (Emmen, 1964) studeerde Tropische Cultuurtechniek en was correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Over zijn verblijf schreef hij De Brug over de Tara (1994). Met journalist Bart Tijs schreef hij Srebrenica, Het Zwartste scenario (1997). In 2002 verscheen Ingenieurs van de ziel, een zoektocht naar de fundamenten van het Sovjet-systeem en de rol van schrijvers (nominatie AKO literatuurprijs 2002). Eerder verscheen De Graanrepubliek, over de strijd tussen rijke herenboeren en communistische arbeiders in Groningen. Zijn roman El Negro en ik, naar aanleiding van de geschiedenis van een opgezette Zuid-Afrikaan in een Spaans museum, verscheen in 2004 en kreeg de Gouden Uil. Zijn herziene en aangevulde De slag om Srebrenica (2015) kreeg de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek. In 2016 verscheen Een woord een woord, waarin hij de kracht van het vrije woord test onder het gewicht van terreurdreiging. Als kind maakte hij de Molukse treinkapingen van dichtbij mee; als correspondent was hij getuige van de Tsjetsjeense terreur in Rusland. Vanuit deze ingrijpende ervaringen beschrijft hij een reeks gijzeldrama’s.

Kijk op www.writersunlimited.nl voor alle programmainformatie.