Kader Abdolah & Funda Müjde: literaire smokkelwaar

Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag
za 20
januari
  • za 20 jan
    14:30 - 15:30
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

Stelt u zich dit geweldige tweetal voor: schrijver Kader Abdolah en cabaretière, actrice en columniste Funda Müjde. Zij raden u in 'Literaire smokkelwaar' persoonlijk hun favoriete boek aan. Zij vertellen speciaal voor en aan u waarom u het moet lezen. Ze vinden hun mooiste woorden voor dat ene boek. Het boek uit hun geboorteland dat nog niet in Nederlandse vertaling verkrijgbaar is. Maar dat eigenlijk allang vertaald had moeten worden.

De cast

Dat wordt dubbel genieten. Want Abdolah en Müjde weten hoe ze hun publiek moet verleiden, meevoeren en enthousiasmeren. Een uniek duo. We voorspellen een prachtige en meeslepende zaterdagmiddag in het Winternachten festival in Den Haag. Mis het niet!

Kader Abdolah (Iran, 1954) is het pseudoniem van Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani. Sinds zijn Nederlandse debuut De Adelaars uit 1993 laveert Abdolah tussen twee werelden: Nederland en zijn geboorteland. HIj groeide op in een strenge, islamitische streek. Sinds zijn twaalfde las hij westerse literatuur en rook zo aan de vrijheid. Tijdens zijn studie natuurkunde in Teheran sloot hij zich aan bij een geheime linkse partij. In 1980 publiceerde hij clandestiene verhalenbundels onder de naam Kader Abdolah. In 1988 vluchtte hij en kwam naar Nederland waar hij sindsdien een groot oeuvre publiceerde van romans, verhalenbundels en bundels met columns, geschreven onder de naam Mirza in de Volkskrant. In 2014 verscheen Papegaai vloog over de IJssel, waarin vier buitenlandse gezinnen een nieuw bestaan opbouwen in oer-Hollandse dorpjes aan deze rivier. In Salam Europa (2016) reist de de sjah van Perzië eind 19e eeuw door Europa met een stoet ruziënde hovelingen.

Funda Müjde (Turkije, 1961) is actrice, cabaretière, discussieleider, presentatrice én columniste. De Turkse die op zevenjarige leeftijd naar Zaandam verhuisde, werd bekend vanwege haar hoofdrol in de film Julia's geheim en rollen in tv-series als Vrouwenvleugel, Medisch Centrum West en Zeg 'ns AAA. Van 1999 tot 2012 schreef ze wekelijks een column in de Telegraaf waarin ze blijk gaf van een humoristische en kritische kijk op de interculturele Nederlandse maatschappij. Een deel van haar columns verscheen in 2004 in boekvorm onder de titel Algemeen Beschaafd Turks. Sinds een auto-ongeluk in 2007 moet ze een rolstoel gebruiken. Funda Müjde schrijft, acteert en presenteert zoals zij is, met een eigen kijk op politieke en maatschappelijke thema's, soms provocerend, altijd met humor, zelfspot en energie. In 2016 keerde ze terug naar een grote liefde: het theater, met Funda Draait Door, waarin ze de reis van haar leven bespreekt.

Kijk op www.writersunlimited.nl voor alle programmainformatie.