Opening Night: Free the Word!

Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag
do 18
januari
  • do 18 jan
    20:00 - 22:00
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

De Opening Night van het Winternachten festival 2018 staat in het teken van de vrijheid van meningsuiting. De avond start met de Free the Word!-speech uitgesproken door de Pakistaanse schrijver en essayist Mohsin Hamid. Zijn roman Exit West was genomineerd voor de Man Booker Prize 2017.

 

Foto: (c) Jillian Edelstein
Foto: (c) Jillian Edelstein
Foto: (c) Roi Akihary
Foto: (c) Roi Akihary
Foto: (c) Tessa Posthuma de Boer
Foto: (c) Tessa Posthuma de Boer

De cast

Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards door Oxfam Novib directeur Farah Karimi worden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen.

Na de uitreiking volgt een gevarieerd (Engelstalig) programma met muziek door Boi Akih, poëzie van Joost Baars en een introductie van de Award-winnaars door de Volkskrant-columniste Margriet Oostveen. Het programma wordt gepresenteerd door Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus bij NRC en voorzitter van het bestuur van Writers Unlimited.

De Opening Night is tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland. Engels gesproken.

Mohsin Hamid (Lahore, 1971) groeide op in de VS en Pakistan. De bestsellerauteur begon tijdens zijn studie aan Harvard aan zijn debuut Moth Smoke (2000). Deze innovatief geschreven roman, waarin een ex-bankier verslaafd raakt aan de heroïne, werd een cult-hit in India en Pakistan en bewerkt voor de Pakistaanse tv. De internationale bestseller De val van een fundamentalist (2007) - over een Pakistaan die zijn topbaan in de VS opgeeft uit teleurstelling in het Westen - werd verfilmd. Na zijn derde roman How to Get Filthy Rich in Rising Asia (2013) volgde Onbehagen en beschaving (2014), een autobiografisch relaas over politiek, cultuur en religie, en Exit West (2017), een roman waarin een verliefd vluchtelingenpaar de hoofdrol speelt. Hamid neemt zijn lezers mee voorbij de angstaanjagende krantenkoppen uit het Westen over een turbulent Oosten, voorbij stereotypen en vooroordelen. Hij schrijft ook voor o.a. The Guardian, The New York Times en The International Herald Tribune.

Joost Baars (Leidschendam, 1975) is dichter, essayist en boekverkoper. Zijn debuutbundel Binnenplaats (2017) werd zeer lovend ontvangen, binnen een maand herdrukt en is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018. 'Hoe moet je liefhebben in de schaduw van onzekerheid? Joost Baars tast in het duister, en haalt daar gedichten vandaan met een onmiskenbaar meesterschap en een duizelingwekkende diepte.', zo schreef de jury van de C. Buddingh'prijs die Binnenplaats nomineerde voor het beste poëziedebuut. De gedichten van Baars zijn mystiek, hoewel niet religieus. Ze getuigen van een enorme belezenheid en zijn tegelijkertijd aards, grappig en romantisch. Het debuut bestaat uit vier delen en bevat ook vertalingen van sonnetten van de Engelse jezuïet Gerard Manley Hopkins (1844-1889). Baars was programmeur bij Stichting Perdu, organisator van het poëziefestival Dichtersmarathon, is uitgever van Halverwege Chapbooks en geestelijk vader van VersSpreken, een podcast over poëzie.

Boi Akih vertegenwoordigt als band een muzikale beweging waarin diverse stijlen uit onder andere India, Afrika, Europa en de Molukse eilanden tezamen met jazz samensmelten tot één geheel. Zangeres Monica Akihari en componist-gitarist Niels Brouwer karakteriseren in een samenspel van zang en composities het geluid van Boi Akih. Tijdens een zoektocht naar hun muzikale grenzen dagen zij elkaar uit en vullen elkaar aan. Akihari zingt zowel in het Engels, als in haar moedertaal: de taal van het Molukse eiland Haruku. Op hun recentste CD Yalelol hanteert de groep een duet-bezetting en zijn er naast jazz, ook Indonesische, Indiase, Europese, West-Afrikaanse en Arabische invloeden aan te wijzen. Op het derde album Uwa i (2004) heeft Boi Akih zich laten inspireren door muziek uit Bangalore, India. De eerste cd van Boi Akih, luisterend naar de gelijknamige naam verscheen in 1997 en de tweede Above the Clouds, Among the Roots in 2000. De Volkskrant schreef: "Boi Akih is een band van wereldformaat. Gedurfd, avontuurlijke en lyrisch zijn de sleutelwoorden."

Kijk op www.writersunlimited.nl voor alle programmainformatie.