Studio Paradijs

Het Nationale Theater
ma 14
mei
 • ma 14 mei
  20:00
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Het Paradijs
  €5.00
  Geweest

Acteurs en regisseurs van Het Nationale Theater nodigen het publiek graag uit bij hun creatieve proces. Eigen ideeën komen tot bloei in de inspiratie-avonden van Studio Paradijs. Na het succes en de goede reacties op het vorige seizoen, krijgt Studio Paradijs een vervolg.

De cast

Na de successen van de Studio Paradijs-voorstellingen De Zero, De Mantel, Gallery en Wormgat - maken de acteurs nieuwe producties.De avonden zijn zeer inspirerend en informeel. Leuk om mee te maken en de acteurs waarderen uw komst en betrokkenheid. Voel u welkom!

De komende editie op maandag 14 mei wordt verzorgd door actrice Tamar van den Dop met Antoinette Jelgersma en Romana Vrede: De Anarchist van David Mamet

Vlak voor haar pensionering krijgt de directrice van een penitentiaire inrichting de kans om nog één grote daad van vergeving te initiëren. Zij moet een bindend advies geven over een verzoek tot vrijlating van een blanke terroriste van middelbare leeftijd, die al 35 jaar vastzit voor een zeer gewelddadige aanslag.


Dit stuk is het gesprek dat zal leiden tot de beoordeling van dat verzoek. Een krachtmeting tussen twee intelligente vrouwen die niet terugdeinzen voor geweld. Twee vrouwen die het grootste deel van hun leven achter zich hebben. Ieder met een eigen perspectief op de samenleving, op rechtvaardigheid, geweld, vergeving en verlossing. Een krachtmeting waarin ze elkaar confronteren met dat al maar ouder wordende leven. Genadeloos leggen ze elkaars behoefte aan liefde en zingeving bloot.
In deze krachtmeting is de een afhankelijk van de beslissingsmacht van de ander. Maar beiden zijn met die macht bekend. Beiden hebben ervaren wat het betekent te beslissen over het leven van een ander.


In De Anarchist spreken de twee vrouwen over hun eigen overtuiging. Is die na al die jaren veranderd?

Volhard je juist omdat je daden anders wellicht voor niets zijn geweest, of word je juist milder?
David Mamet schrijft over terrorisme vanuit het perspectief van een hoog opgeleide blanke vrouw op middelbare leeftijd. Denk aan Bader Meinhoff: Hoe zou Ulrieke Meinhoff (had ze nog geleefd) na zo veel jaar terugkijken op haar ideeën en daden? Wat als je geloofde dat enkel met geweld dingen te veranderen zijn, hoe kijk je daar later op terug? Kun je dat nog anders zien? Kun je toegeven, of is alles dan voor niets geweest?
Maar ook: durf je na een leven lang te hebben gewerkt in een gevangenis, werkelijk nog in het goede van de mens te geloven?

Wat als je, om vrij te komen, moet toegeven aan de wetten van de staat die je destijds wilde vernietigen?
Wat als je afhankelijk bent van iemand die je post mag lezen en die mag oordelen over je diepste innerlijke leven, die onderdeel is van die staat die jij verachtte, hoe diep moet je dan buigen?


Maar ook: wat als jij diegene bent, die iemands post leest en iemands intiemste zielenroerselen mag inzien? Hoe rechtvaardig je dat voor jezelf? Hoe zuiver kun je omgaan met die macht? Wat als iemand je op jouw individuele geweten aanspreekt, terwijl jij je leven in dienst heb gesteld van de groep?


Deze thema’s leken mij de moeite waard om, met de hulp van Karim Ameur, dit stuk van David Mamet te vertalen. Samen met Romana Vrede en Antoinette Jelgersma organiseer ik een theatrale lezing van deze vertaling op 7 mei as, om 20.00 uur, tijdens de laatste Paradijsavond van dit seizoen. Ter inspiratie van ons allen.


Hopelijk tot dan!

Groet, Tamar


De entree is slechts € 5, inclusief een drankje!