Met o.a. Jetty Mathurin, Sylvana Simons en Gerson Main

FREE!!!

Urban Myth
zo 15
oktober
 • zo 15 okt
  14:15 - 21:00
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal
  Eindtijd 21:00
  Geweest

Bijna 250 jaar lang, tot de afschaffing op 1 juli 1863, vormde slavernij de basis van diverse samenlevingen onder Nederlands gezag, waaronder Suriname en de zes Nederlands-Caribische eilanden. Hoe heeft dit systeem deze samenlevingen getekend? Hoe gingen mensen om met onvrijheid? Hoe werkten mensen aan vrijheid, in kleinere individuele keuzes en in grotere daden van verzet? En wat betekent vrijheid na eeuwenlange slavernij in de samenlevingen van nu, voor de nazaten van de diverse betrokkenen?

De cast

Revue show Opo Kondre

Opo Kondre bestaat uit een muzikale ‘revue’ van historische momenten – bekend en minder bekend – die voor de gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland belangrijk zijn geweest en die op een interessante manier de verschillende perspectieven op de verkregen (Keti Koti) of genomen vrijheid (Marrons) kunnen tonen. Urban Myth regisseur Jorgen Tjon A Fong (bekend van voorstellingen als Ella! en We hadden Liefde, We hadden wapens) werkt hiervoor samen met zowel de lokale Haagse amateurgezelschappen als met bekende podiumkunstenaars: o.a. Jetty Mathurin, Denise Jannah, Gerson Main, Manouschka Zegelaar Breeveld, Simone Weimans, Sylvana Simons en vele anderen. Een revue met muziek, theater, stand-up en verhalen.

 

Programma

12.00u Expositie Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof in 't Haags Historisch Museum
(Uw festivalticket FREE!!! is daar heel oktober geldig als entree)
14.30u Opening met dansvoorstelling Pee (Kula Skoro)
16.00u Keti koti Dialoog Tafel
16.00u Workshop Stamboom Maken (Stichting Surinaamse Genealogie)
16.00u Reframing Rebelse Vrouwen (dr. Aspha Bijnaar)
16.30u Toneelstuk Uma fu Ganda (Mutete i.s.m. Krin steng en drumgroep Wit Doivi)
17.00u Workshop Afrikaanse dans (Kula Skoro)
18.30u Qalanjo fashion show
19.30u Revue show Opo Kondre (Urban Myth met veel bekende Surinaamse Nederlanders)
21.00u Kaseko slotfeest met Live Mo Bradi Banti en Meeke's catering


Gratis bezoek aan het Haags Historisch Museum

Kaarten voor Free Festival zijn vanaf €10 euro te koop. Bezoekers van Free Festival kunnen de hele maand oktober -Maand van de Geschiedenis én Black Achievement Month- op vertoon van het ticket gratis naar het Haags Historisch Museum. Op dit moment is tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof te zien.
 

Partners

Dit programma is onder voorbehoud en kwam tot stand i.s.m. Pasado Presente, Samen Sterk, Urban Myth, St.Mosaic, Ver. De Molenwijk, Haags Historisch Museum, Stichting voor Surinaamse Genealogie, Qalanjo Fashion en Kula Skoro. Mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds 1818.